Príprava polievky ramen je jednoduchá, hoci zaberie veľa času. Je rovnako potrebné dodržať čas prípravy aj čas odstátia. Výsledok potom bude stáť za to.
Príprava (12 hodín + čas odstátia):
(Tip: Ak chceme pripraviť zdravý ramen, nepoužijeme mäso. Skrátime tak čas prípravy na dve a pol hodiny)
Vývar:
Kosti umyjeme a na jednu hodinu ich namočíme do studenej vody, aby sa odstránili nečistoty. Potom ich precedíme a vložíme do hrnca s vodou. Varíme 30 minút, pričom každých 5 minút odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Precedíme a opláchneme pod studenou tečúcou vodou.
Kosti opäť vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cesnak, zázvor nakrájaný na kúsky, mrkvu na krúžky a cibuľu na štvrtiny. Prikryjeme a necháme variť 10 hodín na miernom plameni, občas premiešame a dolejeme vodu. Vývar potom precedíme a necháme jednu hodinu odstáť. Cez noc ho odložíme do chladničky.
Chashu (mäso na ramen):
Rovnako ako vývar, aj pri chashu sa odporúča pripraviť ho deň pred podávaním, nakoľko musí tiež cez noc odstáť v chladničke. V nádobe (vhodnej do rúry na pečenie) pripravíme marinádu zo sójovej omáčky, sake, mirin, vody, roztlačených strúčikov cesnaku, zázvoru a agávového sirupu.
Premiešame, aby sa cukor rozpustil. Mäso zvlášť osolíme a okoreníme, zrolujeme a zviažeme potravinárskym špagátom. Vložíme ho do marinády, prikryjeme tak, že necháme malý otvor. Pečieme 3 ½ hodiny na 150 °C. Po upečení vyberieme mäso z rúry, následne overíme, či je mäkké a dobre prepečené a necháme ho vychladnúť jednu hodinu v izbovej teplote. Cez noc ho necháme odstáť v chladničke.
Omáčka na marinovanie:
Zázvor ošúpeme a nakrájame, cesnak nasekáme. Do hrnca dáme mirin a sake a privedieme do varu na dve minúty. Potom pridáme sójovú omáčku, cukor, zázvor a cesnak. Premiešame, aby sa cukor rozpustil a na miernom plameni varíme ďalších 10 minút.
Zmes preložíme do misky a necháme vychladnúť. Do tejto omáčky potom pridáme vodu a ponoríme do nej uvarené vajcia. Necháme marinovať v chladničke 6 hodín, doba marinovania nesmie presiahnuť 20 hodín.
Ajitsuke tamago (marinované vajce):
Vajcia musia mať pred varením izbovú teplotu. Vajcia vložíme do vriacej vody a povaríme 6 minút. Potom vajcia vyberieme a ponoríme do vody s ľadom na 15 minút, aby sa prestali variť. Následne vajcia ošúpeme.
Vývar dashi na ramen:
Sušenú riasu kombu umyjeme a namočíme ju do pol litra vody na 15 minút. Následne zohrejeme na miernom ohni, a keď voda začne vrieť, tak ju z ohňa odstavíme. Prikryjeme a necháme odstáť 10 minút. Potom pridáme katsuobushi a na najmenšom plameni povaríme 5 minút. Vývar odstavíme, precedíme do misy, kde pridáme sójovú omáčku, omáčku chashu, mirin a všetky suroviny dobre lyžicou premiešame