Možno si ešte zo socialistickej minulosti pamätáte na nevzhľadnú hmotu ponorenú vo vode v uzavretom zaváraninovom pohári pri okne. Divne to vyzeralo, zvláštne chutilo a zaujímavo volalo – kombucha.
Pôvod slizkej rôsolovitej huby sa pripisuje do oblasti východnej Ázie. Je v podstate žijúce symbiotické spoločenstvo kvasiniek, rias a rôznych mikroorganizmov (SCOBY, z angl. symbiotic culture of bacteria and yeast).
Počas kvasného procesu prebieha mnoho chemických procesov, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú pre človeka viaceré zdraviu prospešné látky.
Primárne sa užíva vo forme nápoja, ale dá sa využiť aj pri pleťových maskách, polievkach alebo kúpeľoch. Medzi predpokladané priaznivé účinky kombuchového alias fermentovaného čaju patria: posilňovanie imunity, očistenie organizmu od škodlivých látok, podpora trávenia a harmonizácia činnosti čriev, posilnenie pečene a obličiek, povzbudenie látkovej výmeny, zlepšenie fyzickej a psychickej výkonnosti, regenerácia nervového systému.
Ďalej má znižovať telesnú únavu a zvyšovať vitalitu. Má byť účinná aj proti baktériám a vírusom. Obsahuje vitamín C a vitamíny radu B.
Niektorí odborníci ale upozorňujú na jej nežiaduce účinky. Táto zmes kyselín octovej, jablčnej, maslovej, šťaveľovej a mliečnej obsahuje aj malé množstvo alkoholu.
Aj tu by malo platiť pravidlo striedmeho a postupného užívania. Pri spozorovaní nejakých zdravotných problémov sa nápoja vzdať. Určite nepatrí do pitného režimu tehotných a dojčiacich žien. Pokračovanie na ďalšej strane.