Po prepychovom jedle vianočných sviatkov pravdepodobne túžite po čerstvých, ľahkých jedlách. Tieto šaláty plnia účel!
Reďkovkový šalát s údeným pstruhom (môžete nahradiť inou rybou)
Šalát ako stvorený na večeru. Obsahuje pomerne veľké množstvo bielkovín, vďaka čomu nepôjdete spať hladná.
Energia na porciu: 615 kcal, sacharidy: 16 g, bielkoviny: 27 g, tuky: 50 g
Čo potrebujete:
- ľadový šalát
- 250 g čiernej reďkovky
- 150 g červenej reďkovky (prípadne bielej reďkovky)
- soľ
- ½ hrušku (asi 200 g)
- 1 lyžice citrónovej šťavy
- 125 g sladkej smotany
- 2½ lyžice olivového oleja
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- ½ lyžice cukru
- čerstvo namleté čierne korenie
- 3 vajcia
- 100 g údeného pstruha Gram
- ½ lyžice sezamu
Ako na to:
Oba druhy reďkovky očistite pod tečúcou vodou (šupka môže zostať), potom ich nakrájajte na tenké plátky. Osoľte, zamiešajte s hlávkovým šalátom a nechajte asi 10 minút odstáť.
Hrušku nakrájajte na tenké plátky alebo mesiačiky a ihneď zmiešajte s citrónovou šťavou. Zmiešajte smotanu, olej, ocot, cukor, 2 štipky soli a korenia. Vajcia varte asi 7 minút. Krátko opláchnite v studenej vode a ošúpte.
Filet z pstruha rozdeľte na menšie kúsky. Na panvici bez tuku opražte sezamové semienka so zarovnanou lyžičkou soli a následne ich rozdrvte v mažiari. Na dva taniere rozdeľte reďkovku so šalátom, hrušku a smotanovú omáčku. Vajcia prekrojte a pridajte do šalátu spolu so pstruhom. Posypte sezamovou soľou. Dobrú chuť!