Po prepychovom jedle vianočných sviatkov pravdepodobne túžite po čerstvých, ľahkých jedlách. Tieto šaláty plnia účel!
Sýty kelový šalát
Obsahuje pečené zemiaky, preto bude ideálny na obed. Ak vám v ňom chýba mäso, dolaďte si porciu sušenými šunkami - napríklad parmskou alebo kúskami slaniny.
Energia na porciu: 560 kcal, sacharidy: 24 g, bielkoviny: 12 g, tuky: 46 g
Čo potrebujete:
- 325 g zemiakov (čo najmenšie)
- 1½ lyžice olivového oleja
- soľ
Na dresing:
- 1 šalotku
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml zeleninového vývaru
- 1 žĺtok
- 1 lyžicu horčice
- 2½ lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžicu bieleho vínneho octu
- ½ lyžičky cukru
- soľ
- korenie (čerstvo mleté)
Na záver:
- 200 g kelu
- ½ avokáda
- 1½ lyžice citrónovej šťavy
Ako na to:
Rúru predhrejte na 180 stupňov, teplovzdušnú na 160 stupňov, plynovú na 3. Zemiaky dôkladne umyte pod tečúcou vodou a pozdĺžne rozštvrťte. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom, osoľte a pečte asi 45 minút do zlatista.
Ak zemiaky dovtedy nezhnednú, pečte ešte 5-10 minút pri 200 stupňoch, teplovzdušná rúra 180 stupňov, plynová značka 4.
Dresing:
Šalotku a strúčiky cesnaku nakrájajte nadrobno. V hrnci alebo na panvici priveďte vývar do varu a šalotku a na kocky nakrájanú cibuľu duste asi 3 minúty. Nechajte vychladnúť.
Zmes vaječných žĺtkov, horčice a šalotky rozmixujte najemno pomocou tyčového mixéra. Za stáleho miešania pomaly prilejte olej a ocot. Mala by vzniknúť hustá omáčka. Dochuťte ju cukrom, soľou a korením.
Listy kelu dôkladne opláchnite a natrhajte na kúsky. Vložte do vriacej osolenej vody a varte 2-3 minúty.
Avokádo nakrájajte na kocky, pokvapkajte citrónovou šťavou a dochuťte soľou. Ešte teplé zemiaky zmiešajte s kelom a prisypte na kocky nakrájané avokádo. Polejte dresingom a podávajte najlepšie vlažné.