Mrkva má množstvo antioxidantov a ponúka hneď niekoľko zdravotných výhod. Spoznajte tie najdôležitejšie.
Fotogaléria
To najlepšie pre oči
Slávna koreňová zelenina je bohatá na beta-karotén. Ide o zlúčeninu, ktorú telo mení na vitamín A, zodpovedný za zdravie a vitalitu očí. Okrem toho beta-karotén pomáha chrániť oči pred slnkom a znižuje šance na šedý zákal či iné problémy so zrakom.
Znižuje riziko rakoviny
Antioxidanty obsiahnuté v mrkve preukázateľne bojujú proti škodlivým voľným radikálom, čo môže znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Reč je predovšetkým o dvoch hlavných typoch s protizápalovými účinkami, takzvaných karotenoidoch a antokyánoch.
Kým karotenoidy dodávajú mrkve jej oranžové sfarbenie, antokyány zodpovedajú za jej červené až fialové zafarbenie. Pokračovanie na ďalšej strane.