Nemusíte kupovať na vianočných trhoch. Chutne (a hlavne lacnejšie) si ich viete pripraviť vo vlastnej plynovej rúre.
Teplá pečená dobrota neodmysliteľne patrí k neskorej jeseni a zime. Tak prečo sa trápiť zbytočným čakaním? Základom je zohnať čerstvé a nečervivé plody, ktoré si s našou pomocou pripravíte tak, že ľahko odstránite šupku, a rodina vás bude ešte dlho chváliť za pripravenú pochúťku. Celý postup je jednoduchý.
Pretriedené gaštany na úvod umyte, a nechajte namočené vo vhodnej nádobe niekoľko hodín. Pokojne aj z noci na ráno, nič sa im nestane.
Tvrdá šupka tak zmäkne, a ľahšie ju narežete do písmena X na ich vypuklej strane. Nožom sa nebojte ísť do maximálnej šírky, do hĺbky zarežte aj cca pol centimetra.
Počas prípravy si zatiaľ nechajte predhriať rúru. Plech vysteľte papierom na pečenie, kam budete ukladať narezané gaštany.
Pred vloženým do rúry ich môžete ešte pofŕkať vodou, resp. to môžete zopakovať 2-3x počas samotného pečenia, aby sa veľmi nevysušili. Pokračovanie na ďalšej strane.