Ten, ktorý naučil svet snívať: Najvýznamnejšieho umelca doby pripravila o život hlúpa náhoda. Tento moment sa stal Morriconemu osudným

Zvuk amerického západu, to je Ennio Morricone, gigant vo svete hudby, ktorého dielo sa nesie vo viac ako 500 filmoch.

Zvuk amerického západu, to je Ennio Morricone, gigant vo svete hudby, ktorého dielo sa nesie vo viac ako 500 filmoch.

Fotogaléria

S režisérom Sergiom Leonem sa podieľal na slávnej sérii westernov, ktorá zahŕňala filmy: Pre hrsť dolárov (A Fistful of Dollars), Dobrý zlý a škaredý (The Good, the Bad and the Ugly), či Vtedy na Západe (Once Upon a Time in the West).

Jeho najznámejšie melódie sprevádzajú politickú drámu Bitka o Alžír (The Battle of Algiers), krimi drámu Nepodplatiteľní (The Untouchables), či príbeh o priateľstve s Robertom De Nirom - Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America).

Maestrova ruka viedla každý aspekt produkcie. Mnoho filmových skladateľov napíše hudbu a potom ju odovzdá niekomu, kto ju pre potreby filmu zorganizuje. Ale nie Morricone. Svoj apel na zotrvanie v celom výrobnom procese vysvetlil slovami:

"Skutočný skladateľ sa musí postarať o celé svoje dielo," povedal pre NPR. "A tí, ktorí iba napíšu melódiu a potom ju odovzdajú niekomu inému… pre mňa to nie sú skutoční skladatelia." Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});