V španielskom regióne Extremadura prispievajú ovce v okolí mesta Casar de Cáceres k výrobe jemnej a mierne horkej pochúťky.
Tá je vyrobená zo surového ovčieho mlieka, soli a rastlinného syridla odvodeného od bodliaka artičoka kardového (Cynara cardunculus), ktorý dodáva zemitú chuť.
Proces sýrenia prebieha pri teplote 28–32 °C počas 50 až 80 minút. To zanecháva syr vnútri tekutý, čo je jeho hlavnou charakteristikou. Následne zreje najmenej dva mesiace v okrúhlych formách.
Torta, časť názvu syra, odkazuje na jeho tvar, o ktorom si prví výrobcovia mysleli, že pripomína malý okrúhly koláč. Nedajte sa pomýliť jeho pevnou kôrkou. Stačí prepichnúť tvrdú krustu a krémová pochúťka čakajúca vo vnútri ostáva lákavo tekutá, ako napríklad fondue.
Aby ste si „Torta del Casar“ naplno vychutnali, mali by ste ju pred konzumáciou nechať zohriať na izbovú teplotu, pretože ak sa podáva studená, nebudete môcť oceniť všetky jej kvality.