Vladimíra Marcinko je perfektným príkladom ZDRAVÉHO FEMINIZMU: Za práva otcov bojuje ako levica!

Feminizmus je pojem, ktorý sa, žiaľ, v poslednej dobe používa predovšetkým v pejoratívnom význame...
  • Galéria3
  • Zdroj: Instagram / @vladimira.marcinko // Istock

Feminizmus je pojem, ktorý sa, žiaľ, v poslednej dobe používa predovšetkým v pejoratívnom význame...

Fotogaléria

Od 1. novembra nadobudne účinnosť novela, ktorá hovorí, že otec má nárok na čerpanie otcovskej dovolenky 14 dní po narodení dieťaťa a týchto 14 dní si môže vyčerpať do 6 týždňov od narodenia potomka.

V prípade, že dieťa bude musieť byť, napríklad z dôvodu predčasného pôrodu hospitalizované, lehota 6 týždňov sa predĺži o čas hospitalizácie. Vďaka tomu si nielen matky ale aj otcovia naplno užijú prvé zoznamovanie s novým členom rodiny.

Priznania mužov, ktorí boli pri pôrode: Jeden z nich asistoval pri narodení syna Zobraziť článok

To však nie je všetko. Ďalšia významná zmena sa týka oznamovania otcovskej dovolenky. Pôvodne mal otec povinnosť oznámiť odchod na otcovskú dovolenku svojmu zamestnávateľovi minimálne 6 týždňov vopred (táto povinnosť ostala platná). Problémom bolo, že počas týchto 6 týždňov nebol otec chránený pred výpoveďou.

"Všetko, čo som si kedy priala na jednom obrázku. Moja rodina, Lina a Tomáš. Ďakujem za krásnu fotku, Lukáš Kimlička," napísala Marcinková k tejto fotke:

Za súčasného stavu sa výpovede obávať nemusia. Ochranná lehota im totiž plynie už od oznámenia odchodu na otcovskú dovolenku (povinných 6 týždňov – oznámenie podajte radšej písomne).

Krásnu bodku predstavuje zákon, ktorý garantuje žene právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby – a keďže najčastejšie sa jedná o otca dieťaťa, ide o ďalšiu perfektnú zmenu, vďaka ktorej muž viac precíti svoje dieťa v prvé dni jeho života.

Presne na takýchto drobnostiach, za ktorými stojí množstvo práce, sa ukazuje, že boj za zrovnoprávnenie sa odohráva aj na poli, kde dominuje ženskosť! 

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});