Vaginálna suchosť: Problém, ktorý trápi slečny aj seniorky, môže mať vážne dopady. Vzťah v troskách je len začiatok

Nedostatočná vlhkosť pošvy postihuje vyše polovicu žien po menopauze a takmer šestinu pred ňou. Téma je však stále akýmsi tabu.

Nedostatočná vlhkosť pošvy postihuje vyše polovicu žien po menopauze a takmer šestinu pred ňou. Téma je však stále akýmsi tabu.

Fotogaléria

Podľa Dr. Haithama Hamodu, konzultanta gynekológa a špecialistu na reprodukčnú medicínu a chirurgiu z King's College Hospital, medzi hlavné príznaky vaginálnej suchosti (atrofie) patrí pocit bolesti alebo svrbenia v pošve a jej okolí, bolesť alebo nepríjemné pocity počas sexu, sporadicky výtok a nutkanie častejšie chodiť močiť. Téme sa venoval aj web mashable.com. 

Ohrozená nie je iba sexualita postihnutej ženy (či páru), ale aj duševná pohoda dotyčnej ženy. Problém môže vyvolať negatívne pocity týkajúce sa sebavedomia a príťažlivosti.

Vaša vagína a cvičenie
3 veci, ktorými škodíte vašej vagíne: Ruku na srdce, robíte s legínami toto? Zobraziť článok

Čo spôsobuje vaginálnu suchosť?

Hoci tá chronická môže mať viacero fyziologických aj psychologických príčin, najčastejšou je pokles hladiny estrogénu (čo vysvetľuje, prečo nastáva po menopauze).

Estrogén je pohlavný hormón zodpovedný za vývoj a udržiavanie ženského reprodukčného systému. Za jeho nedostatok môže menopauza, dojčenie a pôrod.

K ďalším príčinám jeho poklesu patria niektoré antikoncepčné tabletky či antidepresíva, a niektoré druhy liečby rakoviny.  Ak máte podozrenie na nízku hladinu estrogénu, poraďte sa so svojím praktickým lekárom, a nechajte sa vyšetriť.

Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});