Treba zabudnúť na magických 10 000 krokov denne? Tak schválne kočky, uhádnete koľko vás udrží FYZICKY aj mentálne fit?

Zdravotný prínos každodenného pohybu ani netreba opakovať. Okrem udržiavania ideálnej hmotnosti nás chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami ...

Zdravotný prínos každodenného pohybu ani netreba opakovať. Okrem udržiavania ideálnej hmotnosti nás chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami či mentálnymi problémami v neskoršom veku.

Fotogaléria

To bolo oveľa viac ako 25-percentný účinok pozorovaný u ľudí s 3 800 krokmi za deň. Výskumníci zistili, že už 6 300 rýchlych krokov znižuje pravdepodobnosť vzniku demencie o 57 %. V prípade intenzívnych chodcov, ktorí urobili viac ako 112 krokov za minútu, bolo riziko až o 62 % nižšie.

Rýchlejšia chôdza tiež znižuje riziko rakoviny, srdcových ochorení a predčasného úmrtia. To viedlo dánskych a austrálskych výskumníkov k otázke, či rýchlosť chôdze nie je dôležitejšia ako celkový počet krokov.

Nepríjemný chlad sa väčšinou prejaví na nohách. 
Máte aj vy často studené ruky či nohy? V týchto prípadoch zbystrite pozornosť! Zobraziť článok

V druhej štúdii vedci zistili, že každých dvetisíc krokov denne znižuje riziko predčasného úmrtia o 8-11 %. Podľa odborníkov je prekvapujúce, že taký malý rozdiel (cca 15 minút chôdze) môže mať taký veľký vplyv na to, či niekto predčasne zomrie. Ukázalo sa, že prínosy pre zdravie nad 10 000 krokov sú zanedbateľné.

Niektorí odborníci však o tom nie sú presvedčení. Väčšina takýchto štúdií porovnáva 10 000 krokov s oveľa nižšími počtami, napríklad 3 000 a 5 000 krokmi. Málokto však porovnal 10 000 s napríklad 8 000 alebo 12 000, aby zistil, ktorý z nich má najväčší prínos pre zdravie.

Profesor Tom Yates, popredný odborník na fyzickú aktivitu z Leicesterskej univerzity pre MailOnline uviedol, že dôkazy aktuálne väčšinou naznačujú, že optimálny počet krokov by mal byť nižší. V rozsiahlom jarnom prieskume sa zistilo, že viac ako 8 000 krokov denne je zbytočné na prevenciu predčasnej smrti.

To však neznamená, že po 8 až 10 tisíc krokoch už neurobíte ani jeden navyše a len sa „zaslúžene“ zvalíte na gauč. V prírode na čerstvom vzduchu sa totiž žiadne kroky nepočítajú, tam si uzdravujte telo aj myseľ naraz každým metrom.

Kate je štíhla ako laň.
Kedy to stíha? Kate Middleton na sebe tvrdo pracuje: Vďaka tomuto je štíhla ako laň! Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});