Čo bude najbližšie nasledovať po smrti Alžbety II., a môže sa s kráľovnou rozlúčiť aj verejnosť?

Celý svet smúti za britskou kráľovnou Alžbetou II. (†96). Najdlhšie vládnuca panovníčka (70 r.)  britskej monarchie v pokoji zomrela ...

Celý svet smúti za britskou kráľovnou Alžbetou II. (†96). Najdlhšie vládnuca panovníčka (70 r.) britskej monarchie v pokoji zomrela 8.9.2022 vo svojom škótskom sídle Balmoral.

Fotogaléria

Môže sa s kráľovnou rozlúčiť aj verejnosť?

Po bohoslužbe bude katedrála otvorená 24 hodín, počas ktorých sa so svoju vladárkou môže ticho rozlúčiť aj smútiaca verejnosť. Rakva sa potom presunie do Londýna. Nasledovať bude skúška na sprievodu z Buckinghamského paláca do Westminster Hall.

Kedy bude kráľovnin pohreb?

Pohreb kráľovnej sa má konať 10 dní po jej smrti (teda 18.9.2022).

Kde sa bude konať pohreb Alžbety II.?

Štátny (asi hodinový) pohreb kráľovnej sa bude konať vo Westminsterskom opátstve. Rakva bude vynesená z Westminster Hall v sprievode do opátstva. Na jej počesť zavládnu v celej Británii dve minúty ticha.

Kráľovná Alžbeta II.
Nikdy nemala kilá navyše: Zoznam potravín, ktoré kráľovná Alžbeta nevečeria Zobraziť článok

Bude po pohrebe kráľovnej sprievod?

Veľký smútočný sprievod bude sprevádzať rakvu do Hyde Parku, kde bude preložená z lafety do pohrebného auta a prevezená do Windsoru.

Miesto posledného odpočinku?

Po sprievode cez Windsor bude v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor slávnostná bohoslužba, počas ktorej bude rakva spustená do kráľovského trezoru.

Bude pohreb kráľovnej štátny sviatok?

Zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve prebehne 10 dňové obdobie smútku, za štátny sviatok sa bude považovať len deň pohrebu Alžbety II. V tento deň sa zatvorí londýnska burza aj väčšina britských bánk.

Kto bude na pohrebe kráľovnej?

Okrem kráľovskej rodiny bude na pohreb vo Westminsterskom opátstve pozvaných dvetisíc vybraných hostí. Bez účasti verejnosti.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});