Nikdy sa nemala stať kráľovnou: TERAZ Alžbeta II. oslavuje 70. výročie nástupu na trón!

Kráľovná Alžbeta II. oslavuje platinové jubileum! Britskú panovníčku sledujú milióny ľudí na celom svete už od roku 1952. A stále vie ...

Kráľovná Alžbeta II. oslavuje platinové jubileum! Britskú panovníčku sledujú milióny ľudí na celom svete už od roku 1952. A stále vie čím prekvapiť.

Fotogaléria

Británia aktuálne zažíva predĺžený víkend na počesť platinového jubilea najdlhšie vládnucej panovníčky v dejinách Spojeného kráľovstva. Už celých 70 rokov je rešpektovaná kráľovná Alžbeta II. na tróne. 

Priebeh veľkolepých osláv

Po štvrtkovej slávnostnej jazdeckej prehliadke, poobednom prelete lietadiel RAF a večernom zapálení majákov oslavy pokračujú až do nedele.

V piatok 3.6. pokračujú oslavy Bohoslužbou vďakyvzdania v katedrála Sv. Pavla, počas ktorej sa vyjadrí vďaka za kráľovninu vládu, vieru a službu. Po nej sa kráľovská rodina presunie na recepciu do budovy Guildhall, ktorú zorganizoval starosta Londýna.

V sobotu je na programe Epsonské derby. Od 20.00 hod je naplánovaná Platinová párty BBC v Buckinghamskom paláci pod holým nebom. Hlavnou hviezdou spomedzi umelcov bude speváčka Diana Ross. Na veľkolepej hudobnej akcii vystúpia aj ďalšie známe mená svetového šoubiznisu a športu.   

Na pravé poludnie v nedeľu 5.6. sa pripravuje Veľký jubilejný obed, kedy všetky obce krajiny na počesť panovníčky zorganizujú občerstvenie na tému jej prebiehajúceho jubilea.

Na skoré poobedie od 14:30 hod má Londýnom prejsť Platinová jubilejná prehliadka, čo obnáša asi trojkilometrový karnevalový zástup päťtisíc umelcov z celého Spojeného kráľovstva a Commonwealthu.

Oficiálna časť osláv sa plánuje ukončiť o cca 17:00 hod, kedy kráľovná Alžbeta II. vystúpi so svojimi priamymi následníkmi (princ Charles, princ William, princ George) na balkóne Buckinghamského paláca.

Bokom neostali ani Kráľovská mincovňa a Britská pošta, ktoré uviedli do obehu výročnú mincu v hodnote 50 pencí a sériu výročných známok.

Čo ste o Alžbete II. nevedeli? Čítajte na ďalšej strane!

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});