Zber a skladovanie obľúbeného kôstkovitého ovocia je v plnom prúde. Svojou chuťou, vôňou a priaznivými účinkami pre ľudské telo sa radí k top ovociu v našich končinách.
Broskyňový lekvár
Ideálne sa sem hodia mäkké a prezreté plody. Pokiaľ si chcete na broskyniach pochutnať aj vo forme džemu na maslovom chlebe či palacinkách, pustite sa smelo do toho. Okrem vhodných plodov tu budete potrebovať kryštálový / vanilkový cukor, citrónovú šťavu a džemfix.
1. Broskyne najprv zbavte šupky (napr. v horúcom kúpeli ako pri zaváraní) a nakrájate na menšie časti.
2. Všetky vložte do hrnca a pridajte trochu citrónovej šťavy. Na 1 kg broskýň asi zo štvrťky citróna. Počas stáleho miešania varte na miernom ohni asi 20 minút.
3. Pridajte cukor (na 1 kg plodov asi 20 dkg, alebo 1 alebo 2 sáčky vanilkového cukru). Všetko dobre premiešajte a pridajte trochu džemfixu na potrebnú hustotu.
4. Hmotu preneste do čistých pohárov a sterilizujte vo vodnom kúpeli cca 10 minút. Po vybratí nechajte voľne vychladnúť.