Milujete polievky, ale počas horúceho letného poludnia sa vám veľmi nežiadajú? Najvyšší čas vyskúšať studené španielske gazpačo.
Príprava je jednoduchá a použité ingrediencie ulahodia väčšine.
Na 4 porcie budete potrebovať:
1 kg (rímskych) paradajok
malá zelená paprika
malá šalátová uhorka
veľký strúčik cesnaku
ČL sherry octu (5 ml)
1/4 šálky extra panenského olivového oleja (60 ml)
1/4 šálky studenej vody (180 ml)
štipku morskej soli
kúsok čerstvej bazalky
Postup:
Umyté paradajky, papriku a uhorku nakrájajte na rovnako veľké kocky a vložte do mixéra. Pridajte nakrájaný cesnak, scherry ocot, olivový olej, vodu a štipku soli. Na nízkej rýchlosti všetko dôkladne v mixéri rozmixujte, preložte do sklenenej misy a dajte do chladničky.
Podľa autentického receptu by mala pred podávaním ostať polievka v chladničke aspoň dve hodiny. Podľa chuti si môžete gazpacho nakoniec dozdobiť malými kockami nakrájanej cibule pokvapkanej trochou panenského olivového oleja a kúskom voňavej bazalky. Opečený toast na malé zahryznutie rovnako nebude na škodu.