Škodí, alebo pomáha? Vedci TERAZ vysvetlili, ako vplýva dojčenie na mentálne zdravie žien

Kojenie má veľa pozitívnych účinkov na zdravie detí a ich matiek, ale jeho vplyv na duševné zdravie žien nie je veľmi prebádanou oblasťou.

Kojenie má veľa pozitívnych účinkov na zdravie detí a ich matiek, ale jeho vplyv na duševné zdravie žien nie je veľmi prebádanou oblasťou.

Fotogaléria

Odborný tím doktoriek Megan Yuenovej a Olivie Hallovej z Massachusettskej univerzity vykonal rozsiahlu štúdiu, ktorá vychádzala z 36 starších obdobných štúdií, s cieľom zistiť, aký je vzťah medzi kojením a psychických zdravím žien.

Ak sa snažíte o bábätko, zbystrite! Každodenné mužské zlozvyky, ktoré znižujú plodnosť Zobraziť článok

Záverom štúdie neprekvapujúco bolo, že dojčiace ženy majú štatisticky výrazne nižšie riziko popôrodnej depresie.

 „Aby sme lekárom pomohli personalizovať poradenstvo v oblasti dojčenia a duševného zdravia, je dôležité si uvedomiť, že dojčenie je vo všeobecnosti spojené so zlepšeným duševným zdravím matky, ale môže mať negatívne dôsledky na psychiku, ak matka pociťuje problémy s dojčením alebo ak táto skúsenosť nespĺňa jej očakávania,“ hovorí šéfredaktorka časopisu Journal of Women's Health, Susan G. Kornstein.

Štvrté kráľovské dieťa na ceste? Hlasy z paláca šepkajú o tehotenstve princeznej Kate! Zobraziť článok

Nasledujúci výskum má byť zameraný na skúsenosti s dojčením žien, ktoré prežili duševné choroby. Jeho výsledky by mohli pomôcť lekárom lepšie prispôsobiť dojčenie a poradenstvo v oblasti psychológie.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});