Ženy a budúce mamičky, POZOR: Deficit tohto dôležitého vitamínu je vážna vec!

Niekedy je trocha slniečka tým najlepším liekom...

Niekedy je trocha slniečka tým najlepším liekom...

Fotogaléria

Kým vy posedávate s kamoškou na terase vyhriatej slnkom, vaše telo je zaneprázdnené tvorbou vitamínu D. A tak to má byť, pretože vitamín D, ktorý získavame (aj) vďaka slnečnému žiareniu, hrá dôležitú úlohu predovšetkým v otázke zdravia žien. 

O jeho význame v súvislosti so zdravím kostí vieme dlho. Chronický deficit déčka sa však čoraz viac spája s potenciálnou úlohou pri mnohých ochoreniach, vrátane srdcových chorôb, rôznych zápalov, autoimunitných ochorení, karcinómu prsníka, gynekologických karcinómov, či hematoonkologických ochorení.

Čo sa stane s vaším telom, ak začnete jesť pravidelne banány?
Čo sa stane s vaším telom, ak začnete jesť jeden banán denne? Zobraziť článok

Portál Johns Hopkins Medicine cituje Erin Michos, docentku medicíny a medzinárodne uznávanú odborníčku v otázke kardia prevencie a zdravia žien: "Ľudia s nízkou hladinou vitamínu D majú vo vyššom veku vyššie riziko srdcového infarktu, srdcového zlyhania, mŕtvice, cukrovky alebo vysokého krvného tlaku," tvrdí Michos, pričom upozorňuje, že u tehotných žien sú nízke hladiny vitamínu D často spojené s tehotenskou toxikózou, gestačným diabetom či inými komplikáciami. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});