Výživová expertka Hanáková diéty neodporúča: Poviem vám, ako si zlepšiť zdravie, schudnúť a čo dokáže pitný režim s metabolizmom

Veroniku Hanákovú priviedlo k správnej výžive športové zranenie z mladosti. Dnes vytvára personalizované jedálničky na mieru.

Veroniku Hanákovú priviedlo k správnej výžive športové zranenie z mladosti. Dnes vytvára personalizované jedálničky na mieru.

Fotogaléria

Keď príde za tebou klientka s tým, že chce schudnúť, ale sladkého sa vzdať nedokáže, čo jej poradíš? Poprípade, dá sa schudnúť, ak človek nevylúči sladkosti? 

Ja sama uprednostňujem sladkú chuť pred slanou. Zachovať sladké v jedálničku, a zároveň redukovať, sa dá. Dôležité je vždy počúvať klienta a zohľadniť jeho potreby. Preto sa vždy dohodneme na množstvách, časoch a zdravých alternatívach, ktoré ho nakoniec uspokoja.

Máš svoju obľúbenú potravinu, ktorú jedávaš pravidelne? Alebo obľúbený recept na rýchlu a zdravú večeru? 

Tak napríklad, každé ráno raňajkujem ovocnú cereálnu chia kašu. Obľúbených večerí mám viac. Prvé priečky zastupujú tuniakové toasty z vlákninového chleba, hlivový guláš, alebo šošovicový prívarok s volským okom.

Recept na Veronikine obľúbené tuniakové toasty: 

Potrebujete: 

  • Vlákninový večerný chlieb (4 vajcia, 5 PL psyllia - vláknina, 100 g vegánskeho syra alebo mozzarely, 25 g chia ľanových či sezamových semiačok)  
  • Tuniak vo vlastnej šťave v skle  
  • Čistá papriková pomazánka, alebo nakrájaná červená paprika 
  • Olivový olej 

Postup: 
Rybu zlejeme, pridáme 2 PL olivového oleja a paprikovú pomazánku. Zmes nanesieme na chlieb a dáme do toastovača. Podávame s cherry paradajkami.

V prípade, že je človek vegetarián / vegán, ako by mal správne zahrnúť do svojho jedálnička bielkoviny a ďalšie živiny?  

Je dôležité vedieť, akú vstupnú anamnézu človek má. To znamená, akú ma napríklad aktuálnu hladinu železa či kyseliny listovej. Aké má zastúpenie beztukovej hmoty, to znamená čistá váha kostry a svalov. Na základe toho sa dá vyjadriť potrebné množstvo prijatých bielkovín.

Bielkoviny sa nachádzajú aj v rastlinných zdrojoch, ale je nutné ich správne kombinovať aby sme dosiahli príjem všetkých potrebných aminokyselín. A pre príjem iných živín je najdôležitejšia pestrosť v strave – ich kombináciou sa dosahuje lepšia biologická využiteľnosť. Príklad pestrého jedla je napr. poké. 

Pre vegánov je najviac bielkovín obsiahnutých v strukovinách, hlavne v sóji - tempeh, edamame, hrachu, cíceri či červenej šošovici. Tieto strukoviny obsahujú okolo 20 g bielkovín na 100 g, potom sú to obilniny ako quinoa a ovos, ktoré majú okolo 10 g bielkovín na 100 g. Ďalej orechy a semená ako mandle, tekvicové semiačka, kešu – okolo 5 g na 100 g a malý obsah bielkovín sa nachádza aj v ovocí a zelenine.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});