Výživová expertka Hanáková diéty neodporúča: Poviem vám, ako si zlepšiť zdravie, schudnúť a čo dokáže pitný režim s metabolizmom

Veroniku Hanákovú priviedlo k správnej výžive športové zranenie z mladosti. Dnes vytvára personalizované jedálničky na mieru.

Veroniku Hanákovú priviedlo k správnej výžive športové zranenie z mladosti. Dnes vytvára personalizované jedálničky na mieru.

Fotogaléria

Si zástancom diét? Skúšala si v minulosti nejakú diétu? Ak áno, ktorú by si ľuďom odporučila a ktorú nie? 

Nemám rada slovo diéta, pretože predurčuje k obmedzeniam a zákazom, a to žiaden mozog dlhšie ako pár týždňov nezvládne a nevydrží. V mladosti som skúšala rôzne “reštrikcie” v stravovaní, ale nenazvala by som to diéta. Vylúčila som sladkosti, menej som solila, obmedzila mäso – len preto, aby som zistila, čo to urobí s organizmom.

Vzhľadom na rýchle životné tempo, menej spánku, viac stresu, viac liekov a nepravidelnosť v stravovaní, by som z pozície profesionála všeobecne odporučila ľahšie stráviteľné makroživiny, a teda známu “diétu” v podobe stredomorskej stravy, ktorá má veľa zdravotných benefitov. Vieme ju dodržiavať aj vďaka lokálnym surovinám, nie je teda nutné konzumovať iba ryby.

Osobne neodporúčam bielkovinové diéty, keďže ide o najzložitejšie makroživiny, ktoré sa najdlhšie zdržiavajú v tráviacom trakte za vzniku toxických látok, ako je čpavok, histamín, sírovodík, metán, atď. Práve preto sú pre organizmus skôr záťažou ako pomocou. Bielkoviny sú totiž prijímané vo vyšších koncentráciách, kedy ich organizmus nevie spotrebovať a ukladá ich do tuku.

Štúdia odhalila zaujímavé fakty: Ak chcú ženy naozaj SCHUDNÚŤ, na spoločné aktivity s mužmi by mali zabudnúť Zobraziť článok

V čom robia podľa teba ľudia v stravovaní najväčšiu chybu a ako si môžu zlepšiť trávenie? 

Strach zo sacharidov je zbytočný. Mnohí ich nevhodne nahrádzajú bielkovinami alebo tukmi. Problémom je tiež nevhodne nastavený energetický kalorický príjem, ktorý je spojený s nutričnou podvýživou. A tiež nepravidelnosť v stravovaní.

Základom správneho trávenia je zastúpenie črevného mikrobiómu. Podporiť ho môžeme dostatočným príjmom vlákniny, s ktorou je však potrebné navýšiť aj pitný režim a dostatok enzýmov. Nastane tak odľahčenie od metabolických splodín a osídlenie prospešnými probiotickými kultúrami. 

Mnohých trápi “spomalený metabolizmus” a priberanie takpovediac "z vody". Aké im ponúkaš riešenie? Existuje nejaký tebou overený a účinný trik na spaľovanie? 

Táto otázka je veľmi trefná, keďže ide o problém, s ktorým sa často stretávam v prvej fáze. Najdôležitejšie je “prestaviť” myslenie daného človeka. Klientom sa myšlienka naštartovania spomaleného metabolizmu cez paradoxne zvýšený energetický príjem nepozdáva, ale práve to je účinný nástroj, s ktorým pracujem, aby som dodala organizmu dostatok výživných látok, ktoré mu dlhšiu dobu absentovali.

Po doplnení výživy je možné použiť zvýšené koncentrácie známych boosterov. Napríklad ja osobne preferujem Body shape tea, ktorý ma ráno nakopne, keďže obsahuje zelený čaj, yerba maté, guaranu, L- carnitín a prebiotickú vlákninu – inulín. Dodá mi energiu a zároveň núti človeka splniť pitný režim, čo sa mnohým nedarí. Správny pitný režim zrýchli metabolizmus až o 30%.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});