Ako zvládnuť izoláciu spôsobenú pandémiou s malými deťmi? Odborníčka radí mamám, ako sa nezblázniť

Gabriela Pokorná nie je iba skúsenou psychologičkou, ale aj mamou 3-ročného syna. To ju motivuje pozrieť sa na veci z iného, rodičovského ...
  • Zdroj: osobný archív G. P.

Gabriela Pokorná nie je iba skúsenou psychologičkou, ale aj mamou 3-ročného syna. To ju motivuje pozrieť sa na veci z iného, rodičovského pohľadu.

Čo by si poradila matkám, ktoré majú toho plné zuby?

Myslime na seba a hľadajme spôsob, ako sa o seba postarať. Keď sme frustrované, je najvyšší čas urobiť niečo pre seba. Mať dostatočnú sebareflexiu môže byť výzva, je to však kľúčové. Vtedy je ten správny čas poprosiť o pomoc partnera, starých rodičov, alebo akýchkoľvek blízkych.

Ak sme samy s dieťaťom a nemáme takúto pomoc, je fajn urobiť niečo, čo by nám prinieslo radosť. Dieťa sa väčšinou pridá a mama má možnosť sa trochu ventilovať. Keď som bola zúfalá, vybrala som sa so synom do prírody na také miesto, z ktorého viem čerpať. Odľahlé miesto, kde je veľa stromov a minimum ľudí. Obom nám to prospelo.

Aké aktivity odporúčaš pre malé deti počas lockdownu či karantény?

Osvedčilo sa mi zapájanie dieťaťa do domácich prác. Čistili sme spolu zeleninu, utierali prach a podobné srandy. Surové cestoviny sme napríklad tiež dokázali relatívne dlho prekladať z jednej misky do druhej a vyhrával ten, komu najmenej cestovín padlo bokom.

Kreativite sa medze nekladú. Dôležité je, aby si danú činnosť užíval v rámci možností aj rodič. Keď si budem s dieťaťom listovať v knižke s nechuťou a túžbou tam nebyť, ani jeden z nás si to neužije. 

Zdravotná klaunka Stanka alias Viola Pastelková
V nemocnici vidíme bolesť a strach, ale sústredíme sa na našu misiu, hovorí Stanka, vďaka ktorej sa aj ťažko choré deti usmievajú! Zobraziť článok

Máš nejaký recept na šťastie? A čo by si poradila slobodným matkám?

Neviem, či existuje konkrétny recept na šťastie, pevným základom však dokáže byť napríklad dostatočná sebareflexia. V prvom rade odporúčam položiť si otázku: Čo mi prináša pocity šťastia a spokojnosti? Často totiž vlastné šťastie vkladáme do rúk druhých, kedy očakávame, že to budú práve oni, ktorí nám vytúžený pocit prinesú.

Veľmi rada ľudí povzbudzujem k tomu, aby to trochu otočili, prebrali zodpovednosť za seba a hľadali spôsob, ako uspokojiť samých seba a ako sa o seba postarať s dávkou láskavosti. Keď ja najskôr presne zistím, čo ma robí šťastnou, až vtedy sa budú môcť aj druhí pri mne cítiť skutočne šťastní.

Je to ale skôr odporučenie vo všeobecnosti a neviaže sa len na slobodné matky. V konečnom dôsledku ani žiť slobodný život s dieťaťom nemusí nevyhnutne znamenať, že je žena nešťastná alebo nespokojná. Pre tých, ktorí nevedia kde začať, môže byť fajn pomôckou urobiť pre seba každý deň aspoň jednu vec, ktorá im prinesie radosť.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});