Nevhodná strava a životný štýl rodičov sa prejaví na dieťati a jeho vývoji, hovorí tréner Cyril Dongo

Športovec, tréner, pohybový špecialista a hokejista Cyril Dongo pracuje na zraneniach, jedálničku a kondícií svojich klientov do hĺbky. ...

Športovec, tréner, pohybový špecialista a hokejista Cyril Dongo pracuje na zraneniach, jedálničku a kondícií svojich klientov do hĺbky. V rozhovore prezradil, ako zostať fit a keďže vie, že doma je chladnička prístupná nonstop, ponúka aj jedálniček a riešenie.

Fotogaléria

Trénuješ aj deti – čo si na nich všímaš? 

U detí už dlhodobo sledujem veľmi slabý prirodzený vývoj a aj keď máme dnes nesmierne množstvo informácií, ako sa stravovať a žiť zdravšie, nepoužívame ich alebo ich nevieme používať. Nevhodná strava a životný štýl rodičov sa tak neskôr prejaví na dieťati a jeho vývoji.

Nečudo, že takzvané športové talenty sa pomaly vytrácajú. U tých starších si všímam, že stále viac času trávia s telefónom a s elektronikou. Pred pár týždňami som videl skupinku mladých detí hrať sa na ihrisku v dresoch svojich športových idolov. Bol to pre mňa veľmi príjemný zážitok.

V čom je odlišný detský chrbát a chrbát dospelého človeka? Na čo rodičia možno zabúdajú a čo by si im poradil?

Ak neberieme do úvahy bábätká, tak tie odlišnosti tam nie sú také veľké. Veľký rozdiel je však v tom, že dospelý človek, na ktorom sa už prejavilo určité opotrebenie a dnešná doba, musí robiť naozaj viac na to, aby dostal svoje telo späť k určitej prirodzenosti a stavu bez bolesti. U dieťaťa častokrát stačí správny a rozumný prístup a s malými zmenami v jeho režime to môže zmeniť celý jeho život a fungovanie.

Ako riešiť stravu doma v prípade dospelého človeka a v prípade dieťaťa?

Začal by som v pravidelnosti a v uvedomení si, že jedlo nie je nástroj riešenia nudy. Jedlo je niečo, čo pre život potrebujeme, no nežijeme len pre to, aby sme jedli. Tri jedlá denne sú dobrým začiatkom pre obe vekové kategórie – samozrejme, tu nehovoríme o úplne malých deťoch.

Treba brať do úvahy aj to, aký aktívny je rodič alebo dieťa. Či je športovec alebo skôr sedavý typ. Či má vysokú, alebo nízku úroveň stresu. Prvou voľbou by vždy malo byť prirodzené jedlo.

Čo je prirodzené jedlo? Niečo, čo by ste si mohli zadovážiť aj v minulosti, keď ešte neboli také možnosti, ako dnes. Vlašský šalát, pizza, či tavený syr to ale nebude.

Prejedajú sa ľudia? Čo vidíš, ako hlavnú príčinu tohto nezdravého fenoménu?

Samozrejme. Je to však pochopiteľné. Dnes vám jedlo donesú až ku dverám a vy nemusíte robiť nič. Kedysi by ste napríklad strávili pár hodín len tým, aby ste si nazbierali za hrsť orechov. Dnes stačí, keď zájdete do obchodu a kúpite si stovky gramov za pár eur.

Ďalšia vec je, že ľudia spohodlneli. Ak nemáte vybudovaný určitý režim a sebadisciplínu, tak práca z domu vám v tom nepomôže. Keď už ste doma, je jednoduché navštíviť kuchyňu a chladničku aj viackrát denne. Problémom je tiež to, že so stúpajúcim pracovným tlakom stúpa človeku aj stres a jedlo tento stres dokáže aj efektívne znižovať.

Ako sa udrží človek fit aj v prípade, že pracuje z domu? Máš nejaké tipy?

1. Vytvorte si pevný režim a stanovte si, čo je pre vás naozaj dôležité.

2. Nepozerajte sa na jedlo, ako na zábavku, či vyplnenie času. Spravte si z jedla nástroj, ktorý vám pomôže zmeniť postavu, zlepšiť zdravie a vyriešiť kopec zdravotných problémov.

3. Nezabúdajte na pitný režim. Tu myslím kvalitnú čistú vodu, čaje a malé množstvo kávy.

4. Cvičenie nie je trest. Je to skvelý nástroj, ktorý vám zlepší náladu, pomôže postave, psychickej odolnosti a ak je robené správne, tak aj vášmu zdraviu. Človek nemusí za každú cenu cvičiť, ale ak je jeho dennou náplňou 8 až 12 hodín sedenia v práci, vyšší stres a nie veľmi zdravé stravovanie, tak by som mu to určite odporučil.

5. Nesnažte sa robiť veľa. Cvičiť 10 až 20 minút denne 4 - 5x v týždni je lepšie, ako jeden dlhý tréning za týždeň a potom 2 týždne nič.

Ako motivuješ človeka, ktorý stratil chuť do cvičenia a príliš neholduje zdravej strave?

Snažím sa mu vždy pripomenúť, kde bol a, ako sa cítil, keď tú chuť v minulosti mal. Avšak mám len obmedzené schopnosti. Ak klient sám nechce a rozhodne sa podľahnúť určitej forme svojej lenivosti, nijak to nezmením.

Máš nejaké nápady na rýchle zdravé raňajky a obed v čase práce, či štúdia z domu?

Určite. Ak sa napríklad zameriame na človeka, ktorý nie je veľmi aktívny tip a chce mať energiu a nepriberať, tak by som odporučil nasledovné:

  • raňajky:

1. Kvalitná šunka + avokádo a zelenina

2. Kvalitný syr + oriešky a zelenina

3. Vajíčka z voľného výbehu, kvalitná slanina a zelenina

  • obed:

1. Grilovaný losos, malá porcia ryže, čerstvý špenát a cesnak (ak zostávate doma) (úsmev)

2. Kuracie stehná, malá porcia pohánky, zelený šalát, olivy

3. Kvalitný ovčí, poprípade kozí syr, v rúre pečené sladké zemiaky, cukrový hrášok

  • večera:

1. Varená šošovica s viac percentnou šľahačkovou smotanou ochutená soľou a bylinkami

2. Dubákové rizoto s kúskami zubáča, kokosovým mliekom a parmezánom

3. Pečené zemiaky s bielym jogurtom, korením a jarnou cibuľkou

Nezabudnite si do svojich jedál pridať čo najčastejšie čerstvú zeleninu.

Nepotrebujem sa rozmnožovať, aby som žila šťastne, tvrdí prekladateľka, ktorá kvôli Egypťanovi opustila Slovensko Zobraziť článok

Späť
Odporúčame z TIVI.sk
 
});