Nepotrebujem sa rozmnožovať, aby som žila šťastne, tvrdí prekladateľka, ktorá kvôli Egypťanovi opustila Slovensko

Nikdy sa netajila tým, že život na Slovensku nie je podľa jej predstáv. Môže za to politická situácia, grobiani v parlamente, papalášizmus, ...

Nikdy sa netajila tým, že život na Slovensku nie je podľa jej predstáv. Môže za to politická situácia, grobiani v parlamente, papalášizmus, konzervativizmus, prístup k lekárom a k učiteľom, aj ďalšie veci, ktoré u nás nefungujú. A v neposlednom rade počasie, miluje totiž teplo a more. Adriána Lajdová je už v Egypte! Natrvalo!

Fotogaléria

„Na Slovensku ani kanárika neporodím,“ dušovala sa vždy Adriána, keď sme sa stretli a behom pol hodiny vecne vymenovala všetky nedostatky, ktoré naša krajina má a ktoré pandemické roky len viac prehĺbili.

Treba o nej ešte vedieť, že má 47, vyzerá fantasticky, oblieka sa štýlovo, hravo kombinuje farby a nikdy, opakujem nikdy, nemá obuté tenisky. A nemá ani deti, ani ich mať nechce. „Bezdetná high heels“ lady je vlastne chodiacou encyklopédiou a má vymakanú biznis angličtinu – učí, prekladá, tlmočí. 

Dlho bola sama, ozajstná láska ju obchádzala, až sa jedného dňa rozhodla, že šťastie skúsi na sociálnej sieti Tinder. Predstavte si, vyšlo to! S Egypťanom Shadym, ktorý bol vtedy pri Viedni, to bol „match“ a Adriána išla do toho bez strachu! Za ním do Viedne.

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo sa nebála riskovať a opustiť svoju rodnú krajinu
  • Prečo ju očaril Egypťan, s ktorým sa spoznala na Tindri
  • Aký je život s partnerom, ktorý je od nej mladší
  • Ako vníma rozdiely medzi dvoma krajinami
  • Prečo sa rozhodla nemať deti
  • Čo jej zo Slovenska v Egypte chýba

Pamätáš sa, ako som ti hovorila, že nebuď blázon a dávaj si pozor? Veď si išla za niekým, s kým si si dva mesiace len písala, v živote si ho nevidela. Hovorila som ti, že ťa môže aj zabiť, nechaj mi presné koordináty svojho pobytu, aby som tam potom čo najrýchlejšie mohla poslať políciu… Odvetila si, že som staromódna a išla si do neznáma. Odkiaľ tá istota a pocit, že sa ti nič nemôže stať? 

Áno, bolo to možno veľmi odvážne, ale aj nie. Po tých dvoch mesiacoch písania som proste vedela, že asi tento ma nezabije, nanajvýš sa pohádame a pôjdem do hotela. Stretli sme sa a najmä v rôznych témach od politiky po svetový mier a liberálne názory sme sa zhodli. Nikdy nemávam natoľko strach, ako ostatní ľudia z neznámeho, pretože život sa má žiť, musíme skúšať aj objavovať, nie sa strachovať.

Ja nehovorím, že sa nebojím výšok či tigra, ale keď sa má v živote niečo zmeniť a stať sa, tak risk je zisk. Ľudia by chceli všetko, nechať si aj niečo z toho pôvodného života a možno aj uspokojivého, ale niečo aj zmeniť a vlastne chcú nový život bez opustenia starého. No tak to sa nedá.

Dlhé mesiace ste sa so Shadym stretávali v Rakúsku, potom sa musel vrátiť do Egypta. Nebála si sa, že vzdialenosť zničí váš vzťah?

Ja sa nebojím ani vzdialenosti, ani blízkosti. Chcela som vyskúšať niečo nové a žiť aj inde, vo väčšej a známejšej krajine, aj keď mnoho ľudí má šialené predsudky voči niektorým územiam sveta, pritom my nie sme žiadne ternoJa viem, že mi povie teraz mnoho ľudí, že máme krásnu krajinu, ale veď žiadna krajina na svete nie je vyslovene škaredá. No príroda a krása hôr neznamená, že v tej krajine sa aj dobre žije.

Nasledovalo pendlovanie – chodila si do Egypta, čo ti aj vyhovovalo, veď miluješ slnko, more, teplo. Zrejme si však vedela, že to dlho takýmto štýlom pokračovať nemôže…

Vedela som, že ja osobne, bez Shadyho, chcem zmeniť na nejakú dobu prostredie, ono je to aj o mne, nie je to len o vzťahu. A keď sa to takto udialo, tak proste prečo to neskúsiť. A veď skúšame žiť spolu doteraz. Je to fakt náročné, nakoľko som dlho bola sama a robila som si čo len chcela. Človek si na to zvykne a veľmi ťažko sa potom prispôsobuje.

Bolo ťažké sa rozhodnúť a vzdať sa svojho života, istôt (rodičov, kamarátov), zbaliť si svoje veci do dvoch kufrov a zabuchnúť za Slovenskom dvere?

Nebolo to vyslovene ťažké, ale náročné. Ja som nezabuchla dvere za Slovenskom, len na nejaké mesiace v roku som zmenila bydlisko, ale vzťahy, rodinu, trvalú adresu a taktiež mnoho kontaktov mám stále na Slovensku.

Nedá sa to úplne odstrihnúť, že nič, nula. Nie je to ani možné, prečo by som to aj robila? Biznis mám stále na Slovensku. Ale samozrejme, ak má niekto deti, záväzky, prípadne prácu, ktorá sa nedá vykonávať online, tak je to veľmi ťažké a náročné.

Prečo ťa očaril práve Shady? Teda jednu vec viem s istotou aj ja, je zatiaľ jediný, ktorý ťa dokáže uzemniť a prinútiť, aby si bola ticho, no tým to určite nebolo… Prezradíš?

Jasnačka, že je zatiaľ ten typ muža, že si vie presadiť svoje a ja bojujem a nie som ticho ani náhodou, ale potom sa hádame. Ale viem sa prispôsobiť aj musím, má v sebe stále niečo veľmi mužné, aj keď tak nevyzerá a je menší, ako ja, ale je to v hlase a celkovom postoji.

Povedzme si úprimne, Slovensko ti v mnohých aspektoch nereže, no o Egypte sa tiež nedá povedať, že všetko stopercentne funguje, život je ideálny a bez starostí. Aké sú rozdiely, ktoré vidíš a vnímaš ty?

Klíma mi tu vyhovuje, aj keď v lete sú teploty vysoké. Vždy lepšie, ako sedieť v strednej Európe pol roka pri radiátore. Egypt nie je žiadna krajina snov, má mnoho svojich problémov a vnútorných sporov, no je liberálna v moslimskom svete. Nevyhovuje mi tu veľa vecí, ale zase veľa aj vyhovuje.

Rozdiely sú najmä v kultúre, spôsobe stravovania, jedle. Ja som v kresťanskom alebo liberálnom prostredí, takže o moslimskom svete toho veľa neprezradím, nakoľko sa s nimi ani nestretávam a keď tak len s liberálne zmýšľajúcimi. Je pravda, že niektoré veci, ktoré sa vo väčšinovej moslimskej krajine riadia islamom, sú pre mňa nepochopiteľné, najmä prepájanie verejného života s náboženstvom.

Či už sviatky a modlitby, ale oslavujú aj tie kresťanské, pretože Egypt má okolo 18 miliónov kresťanov, čo tiež mnoho ľudí ani netuší, je tu obrovská kresťanská menšina. Vnímam aj úpravu budov, nižšiu kvalitu, zase diaľnice majú na svetovej úrovni a Egypt je nimi prepojený, ale čo vnímam taktiež pozitívne je, že si nepotrpia na predvádzanie a ukazovanie sa bohatstvom a veľkosťou auta, proste je to veľký národ a je to cítiť. Mnoho Egypťanov je chudobných, ale hrdých.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});