Majú vaši blízki odlišný názor na Covid či očkovanie? Psychológ Aleš Bednařík ponúka riešenie

Aj známeho psychológa, spisovateľa a happytariána Aleša Bednříka zasiahla pandémia. Jeho názor na očkovanie a opatrenia je však jasný ...
  • Zdroj: Vanda Bednářiková

Aj známeho psychológa, spisovateľa a happytariána Aleša Bednříka zasiahla pandémia. Jeho názor na očkovanie a opatrenia je však jasný a priamy.

Ako sa najlepšie vyrovnať so zmätkom a s rozličnými názormi našich blízkych?

“Odpoveď sa skrýva v slove ´vyrovnať´. Dá sa samozrejme diskutovať, vypočuť si názor, povedať, že rozumiem, a zároveň sa na danú vec pozerať inak. Dôležité je vysvetliť, ako inak. Ale ak to spôsobuje zbytočný konflikt, tak radšej nevyjadrovať svoj názor a len si vypočuť ten opačný.

Čo je kameňom úrazu v komunikácii v uzavretej domácnosti počas lockdownu?

“Tých vecí je viac. Jedna sa týka predchádzajúcej situácie, kedy majú dvaja partneri rozdielne pohľady na očkovanie, rešpektovanie pandemických pravidiel, atď. Vtedy je to o tom, aby sa tí dvaja porozprávali a naučili sa, ako rešpektovať jeden druhého.

Nie správať sa a rozhodovať rovnako, ale pochopiť aj druhú stranu a brať ju do úvahy. Tiež je chybou, keď sa partneri venujú len týmto konfliktným témam, pritom by bolo riešením venovať sa iným veciam, ktoré ich zbližujú.”

Čo by si poradil dvom ľuďom, ktorí počas lockdownu zostanú zavretí v malom byte, pracujú z domu, sú spolu neustále...

“Nemusíme byť zavretí v jednom byte. Môžeme tráviť čas aj osamote vonku, alebo s inými kamarátmi. Ľudia majú veľakrát stres z toho, že nemôžu ísť nikam, ale reálne môžu. Môžete tráviť čas vonku, na prechádzke, so psom, kdekoľvek.”

S akými problémami žien / mužov si sa v poslednej dobe pandémie stretol najčastejšie?

“Pravdupovediac veci, ktoré teraz riešim, sa netýkajú pandémie. Skôr rozchodov alebo toho, že sa človek zamiloval do niekoho iného a podobne. Ale tiež sú to problémy zo stresu a neschopnosti sa sústrediť.

Nevenoval by som sa preto len tomu, ako je to všetko počas pandémie zlé, lebo mnohí ľudia sa majú aj celkom normálne. Je však pravda, že viac ľudí má problém nadväzovať vzťahy kvôli obmedzeným možnostiam stretávania sa, ale stále fungujú online zoznamky, či iné spôsoby.”

Mám kamarátku s malými deťmi, ktorá vraví, že verí vedcom a nie automechanikovi z Batizoviec, z ktorého sa každý večer na sociálnych sieťach stane lekár, virológ... Jej manžel však razí opačnú teóriu. Ona si však bez kompromisov dupla a odprevadila ho až do očkovacej miestnosti. Nedala mu na výber, povedala, že nezaočkovaným ostane len cez jej mŕtvolu. A on išiel, síce hundral, ale išiel.

“Myslím si, že urobila veľmi správne. Lebo ak niekto dá na niekoho, ako je Janči z Batizoviec, tak by mal dať aj na svoju manželku. Ak tá manželka vie zaúradovať, ako autorita a dá mu jasné hranice, tak robí dobre.

Ja si myslím, že na polovicu nezaočkovaných by bolo práve toto potrebné, lebo práve oni sú ľudia, ktorí sú ovplyvnení pochybnými názormi. Tak keby zaúradovali autoritatívne dôležité osoby v médiách, ale aj partneri, kamaráti, súrodenci, rodičia, či deti, tak by to zafungovalo.”

Ako majú single ľudia podľa teba nájsť v dnešnej dobe vzťah?

“Dôležité je hľadať. Stále je to lepšie ako pred 200 rokmi, kedy tých možností nebolo veľa. Skúšať treba online, oslovovať ľudí na ulici, v autobuse, kdekoľvek. Treba hľadať. Na to nie je iné riešenie. Iba byť odvážny a skúšať.”

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});