Máte aj vy často studené ruky či nohy? V týchto prípadoch zbystrite pozornosť!

To, že vám je počas zimných mesiacov chladno, je úplne normálne. Ak vás však trápia studené končatiny aj počas teplých mesiacov (často ...

To, že vám je počas zimných mesiacov chladno, je úplne normálne. Ak vás však trápia studené končatiny aj počas teplých mesiacov (často a len tak bez príčiny) zbystrite.

Fotogaléria

Raynaudov syndróm

Ide o ochorenie zúžených ciev, vďaka ktorému sa prestanú poriadne prekrvovať prsty na rukách či nohách. Poznávacím znamením sú „bledé“ alebo „modré prsty“, ktorým trvá dlhšie, kým sa zahrejú. Zaujímavosťou je, že táto choroba nie je spôsobená iba chladom, ale aj stresom.

Anémia

Choroba, ktorá trápi pomerne veľa ľudí vzniká pri nedostatku železa. Symptómy zahŕňajú aj pocit chladu, ktorý je spôsobený nedostatočne okysličeným organizmom. Odhliadnuc od chladu, človeka s anémiou trápi aj únava, slabosť, problémy s dýchaním, bledá pokožka, či bolesť hlavy.

Anorexia

Porucha prijímu potravy vedie k extrémnej strate hmotnosti, a teda k nedostatku telesného tuku. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je ľuďom trpiacim anorexiou neustále zima.

Ilustračná foto
Poškodeným pažerákom to nekončí: Bulímia vám zničí telo, rodinu... proste úplne všetko, hovorí Emma v rozhovore Zobraziť článok

Hypotyreóza

Bez správnej funkcie hormónov sa metabolizmus spomaľuje a telo nedokáže produkovať dostatok tepla. Znížená funkčnosť štítnej žľazy tak môže spôsobiť neustály pocit chladu, ale aj priberanie, zápchu, depresiu, únavu, stratu vlasov, problémy s menštruáciou či plodnosťou.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});