Oči sú nielen zrkadlom duše, ale aj ZDRAVIA: Čo všetko nám vedia prezradiť? Budete prekvapení, aké diagnózy skrývajú!

Do zrkadla sa na seba pozeráme každý jeden deň. Niekomu stačí len letmý pohľad, iný sa potrebuje zapozerať viac. Dlhší a pozornejší pohľad ...

Do zrkadla sa na seba pozeráme každý jeden deň. Niekomu stačí len letmý pohľad, iný sa potrebuje zapozerať viac. Dlhší a pozornejší pohľad má však jednu výhodu.

Fotogaléria

Okrem funkcie primárneho zmyslu nám oči môžu pomôcť odhaliť vážne ochorenia. Napríklad taká vaskulatúra sietnice (usporiadanie krvných ciev v zadnej časti oka) úzko súvisí so zdravím srdca. To vie odhalil očný lekár (oftalmológ) pri dôkladnom vyšetrení oka.

Cukrovka

Aj diabetes sa dá často odhaliť pomocou očného vyšetrenia. Najmä vysoká hladina cukru v krvi môže spôsobiť problémy s malými krvnými očnými cievami. Postihnutý pacient je vystavený riziku vzniku nebezpečnej diabetickej retinopatie, ktorá môže viesť nielen k slepote ale aj problémom so srdcom a obličkami.

Na Slovensku žije cca 400-tisíc diabetikov, pričom veľké percento z nich na diabetickú retinopatiu môže trpieť. Jej neliečenie zvyšuje riziko oslepnutia až 25-násobne.

Pomôžte telu znížiť KRVNÝ TLAK aj vhodnou stravou: Zaraďte tieto zdravé DOBROTY do jedálnička, majú priaznivé účinky a vynikajúco chutia Zobraziť článok

Vysoký krvný tlak

Hypertenzia v oku môže spôsobiť spomínanú retinopatiu, čo sa môže prejaviť krvácaním do oka, rozmazanému videniu, opuchu, krvným zrazeninám, poškodeniu nervov či až mŕtvice sietnice. Ľudia často ani nevedia, že majú vysoký krvný tlak (hypertenziu). Oftalmológ pri odbornom vyšetrení očných ciev vie odhaliť príznaky vysokého krvného tlaku či cukrovky.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});