Máte doma syna alebo dcéru? Pohlavie dieťaťa má VPLYV na dĺžku života rodičov, tvrdia vedci

Odborníkov na celom svete už dlho zaujímala otázka, aký vplyv majú deti na životy svojich rodičov. Záleží len na ich počte, či aj od ...

Odborníkov na celom svete už dlho zaujímala otázka, aký vplyv majú deti na životy svojich rodičov. Záleží len na ich počte, či aj od pohlavia?

Fotogaléria

Výsledky hovoria jasnou rečou

Štúdia zistila, že rodičia s aspoň jedným synom mali rýchlejší pokles kognitívnych funkcií ako tí, ktorí ho nemali. Okrem toho výsledky ukázali, že rodičia s viacerými synmi mali tento pokles ešte rýchlejší ako rodičia len s jedným. Jednoducho povedané, narodenie chlapcov bolo spojené s rýchlejším poklesom kognitívnych funkcií oboch rodičov.

Kognitívne funkcie (poznávacie funkcie) sú jednou z hlavných oblastí ľudskej psychiky, ktorých centrá sú uložené v rôznych častiach mozgu. Skrz ne človek vníma okolitý svet, jedná, reaguje, zvláda rôzne úlohy. Myšlienkové procesy mu dávajú možnosť učiť sa, pamätať si, prispôsobovať sa meniacim podmienkam okolia.

Kognitívne funkcie tiež zahrnujú okrem pamäte aj koncentráciu, pozornosť, reč, rýchlosť myslenia, schopnosť pochopenia informácii. Ďalej schopnosť posudzovania a riešenia problémov, plánovanie a organizovanie.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});