Máte doma syna alebo dcéru? Pohlavie dieťaťa má VPLYV na dĺžku života rodičov, tvrdia vedci

Odborníkov na celom svete už dlho zaujímala otázka, aký vplyv majú deti na životy svojich rodičov. Záleží len na ich počte, či aj od ...

Odborníkov na celom svete už dlho zaujímala otázka, aký vplyv majú deti na životy svojich rodičov. Záleží len na ich počte, či aj od pohlavia?

Fotogaléria

Logika hovorí, že viacej potomkov dá rodičom aj viac „zabrať“ po všetkých stránkach. Jedna nedávna štúdia ale vniesla do témy jasnejšie svetlo. Staršie výskumy už naznačili, že medzi počtom detí určitého pohlavia, a dlhodobým zdravotným stavom matky (najmä demenciou) môže existovať súvislosť.

Syn alebo dcéra?

S úmyslom lepšie pochopiť tento stav odborníci uskutočnili komplexnú štúdiu kognitívneho starnutia rodičov na vzorke cca 13 000 ľudí (z čoho 62 percent tvorili ženy) vo veku 50+ rokov. Štúdia skúmala základné úrovne a miery poklesu kognitívnych funkcií u rodičov s aspoň jedným dieťaťom.

Boli ste prvá, stredná, či posledná? To, v akom poradí ste sa narodili, o vás veľa prezradí Zobraziť článok

Zistené výsledky podporujú myšlienku, že narodenie synov má dlhodobý negatívny vplyv na rodičov. Zatiaľ vedci presne nevedia čím je to spôsobené, ale zistenia naznačujú, že dôvody zrejme spočívajú skôr v interakcii rodiny ako v biologických faktoroch. 

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});