Chcete mať letnú záhradu bez ZÁKERNÝCH kliešťov? TIETO rastliny, bylinky ich odpudzujú, no máme pre vás aj ďalšie účinné tipy!

Asi sa všetci zhodnete, že hravo by sme dokázali prežiť bez malých nebezpečných „upírov“ striehnucich v tráve. Z prechádzky a výletu ...

Asi sa všetci zhodnete, že hravo by sme dokázali prežiť bez malých nebezpečných „upírov“ striehnucich v tráve. Z prechádzky a výletu si chceme domov doniesť len príjemné zážitky a nie pricucnutého tvora.

Fotogaléria

● Ako sa dostanú kliešte do vašej záhrady? Jednoducho, väčšinou ich na sebe privlečú iné zvieratá. Túlavé mačky a psy, ježkovia, rôzne hlodavce im slúžia ako dobrý transport na expanziu. Skontrolujte si preto oplotenie po celom obvode, a opravte všetky diery a možné vchody proti návšteve cudzích zvierat.

Pomôcť môže aj prirodzená cca 50 cm široká bariéra vysypaná v podobe  štrku či borovicovej kôry. Oba materiály sa ľahšie zohrejú ako tráva, čo kliešťom nevyhovuje.

Našli ste (si) prisatého kliešťa?

Pokiaľ na sebe alebo niekom z blízkych nájdete zavŕtaného kliešťa, je dôležité ho čo najskôr odstrániť, aby ste minimalizovali riziko prípadnej nákazy. Viete to urobiť pinzetou – chytiť čo najbližšie pri koži a potom ho pomalým pohybom nahor odstráňte.

Ako zostať zdravá počas dovolenky? Týchto 5 vecí nesmiete podceniť, pre jednu si nájdite miesto v batožine Zobraziť článok

V lekárňach už dostať aj špeciálne pinzety, s ktorými rýchlo a bezdotykovo odstránite kliešťa z kože. Aktiváciou dávkovača približne 1 cm nad kliešťom ho zamrazíte, tým ho zároveň usmrtíte, následne vytiahnete. 

Občas sa však stane, že ho nevyberiete celého a ostane vám na mieste vpichu odtrhnutá hlavička. Nemusíte robiť paniku! V takom prípade zobete ihlu alebo niečo ostré (žiletka, tenký nožík, zicherka…) a opatrne z kože hlavičku vyškrabkajte (to isté by urobil aj zdravotník). Nezabudnite na dezinfekciu rany.  

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});