Chcete mať letnú záhradu bez ZÁKERNÝCH kliešťov? TIETO rastliny, bylinky ich odpudzujú, no máme pre vás aj ďalšie účinné tipy!

Asi sa všetci zhodnete, že hravo by sme dokázali prežiť bez malých nebezpečných „upírov“ striehnucich v tráve. Z prechádzky a výletu ...

Asi sa všetci zhodnete, že hravo by sme dokázali prežiť bez malých nebezpečných „upírov“ striehnucich v tráve. Z prechádzky a výletu si chceme domov doniesť len príjemné zážitky a nie pricucnutého tvora.

Fotogaléria

V tomto období môžete kliešťov stretnúť v každej zeleni – či je to mestský park, záhrada alebo lúka niekde počas víkendového výletu. Takí psíčkari majú o starosť navyše, keď po venčení musia skontrolovať a odkliešťovať svojich chlpatých miláčikov. Snáď im v pomôže aspoň obojok proti kliešťom.

Ale ľudia obojky nenosia, a musia sa proti nim tiež chrániť. Taká kliešťová encefalitída (ľudovo – zápal mozgu) je závažné vírusové ochorenie, ktoré zamáva aj so silným organizmom.   

Potraviny, ktoré bojujú proti vážnym chorobám: Takto vyzerá protizápalový jedálniček! Zobraziť článok

Ako účinne bojovať proti kliešťom?

● Viete sa spoľahnúť na dômyselnosť prírody a cielene vysadiť rastliny, ktoré ich pomôžu udržať mimo vášho trávnika. Dobrou správou je, že mnohé z nich sú navyše krásne a okrem pomoci aj dozdobia záhradu. Poobzerajte sa preto po levanduli, nechtíku, rozmaríne, šalvii či eukalypte.

● Kliešte obľubujú chladné a vlhšie plochy. Ak je tráva vysoká alebo je na zemi ponechané strnisko, vytvára to pre ne priaznivé podmienky. Trávnik sa preto oplatí udržiavať krátky, aby sa slnečné svetlo dostalo až na zem. Páči sa im aj rôzny odpad, ktorého sa rovnako tak radšej zbavte.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});