3 klamstvá, ktorými klameme sami seba a robíme DOBRE! Tak schválne, ako často si opakujete TOTO?

Zatiaľ čo za normálnych okolností prikladáte veľký význam úprimnosti a pravde, občas sa stane, že klamete samu seba. A podľa psychologičky ...

Zatiaľ čo za normálnych okolností prikladáte veľký význam úprimnosti a pravde, občas sa stane, že klamete samu seba. A podľa psychologičky je to vlastne dobre!

Fotogaléria

Psychológovia prišli na to, že s určitými klamstvami žijeme šťastnejšie ako s pravdou. Shelley Taylor z UCLA v Kalifornii bola prvá, ktorá túto tézu spopularizovala v roku 1988 a dodnes jej kolegovia opakovane súhlasia a kopia dôkazy.

Zdravé klamstvá, ktoré by ste si (mali) opakovať, spadajú podľa Taylora do troch širokých skupín:

Nedosiahli ste kariérny úspech, lebo ste málo výrazná a hlučná? Sebavedomie nie je všetko! Problém žien na pracovisku je oveľa širší Zobraziť článok

1. "Som lepšia ako priemer."

Podľa rôznych štúdií sa väčšina ľudí identifikuje skôr s ich pozitívnymi vlastnosťami ako s negatívnymi. Väčšina sa tiež považujú za „lepších ako priemer“. To je z čisto matematického hľadiska zjavne nepravda. 

„Lepší ako priemer“ sa zvyčajne vzťahuje na osobnostné črty, ktoré sa ťažko merajú. Ide o vlastnosti ako veľkorysosť, zmysel pre zodpovednosť, zdvorilosť a inteligencia. Na druhej strane, pokiaľ ide o špeciálne zručnosti, napríklad jazdu na jednokolke alebo programovanie, väčšina ľudí sa – správne – hodnotí ako "horší ako priemer".

Mierne prehnané povedomie o sebe samom podľa odborníčky pomáha budovať zdravé sebavedomie. Ak to však zájde priďaleko a vaše vlastné vnímanie je príliš v rozpore s vnímaním iných, má to opačný efekt. Vtedy sú nevyhnutné sklamania a osamelosť a hrozia poruchy osobnosti ako narcizmus.

V ideálnom prípade si sami seba vážte o niečo viac, ako by ste si možno zaslúžili – ale vždy si to nechajte pre seba!

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});