Belmondo zostáva frajerom: Dôvody, pre ktoré odmietol Hollywood a prečo potreboval Delona

Jean-Paul Belmondo, zbožňovaný divoch francúzskej novej vlny, zomrel vlani (6. septembra 2021) vo svojom dome v Paríži. Mal 88 rokov. 

Jean-Paul Belmondo, zbožňovaný divoch francúzskej novej vlny, zomrel vlani (6. septembra 2021) vo svojom dome v Paríži. Mal 88 rokov. 

Fotogaléria

Porovnávali ho s Marlonom Brandom a Jamesom Deanom. Za jeho bravúrne stvárnenie drsných postáv, predovšetkým tej v Godardovom filme „Na konci s dychom“, sa stal symbolom rebélie svojej doby.

Pramene neposlušných vlasov, cynický pohľad, všadeprítomné obláčiky cigaretového dymu, či spôsob, akým si palcom masíroval pery, je dodnes „živý“. Ak neveríte, spýtajte sa mamy.

Hollywood? A na čo?

Belmondo si počas kariéry vybudoval povesť drsného chlapa. Stvárňoval predovšetkým tvrdé, až antisociálne postavy na míle vzdialené od buržoáznej spoločnosti. 

Paul Newman
Takých krásnych bolo málo: Svet obletela nádherná fotka mladého Paula Newmana Zobraziť článok

Rovnako ako Humphrey Bogart, aj Belmondo priniesol na plátno realistický protipól ku konvenčnejším a uhladeným romantickým hviezdam. Rovnako ako James Dean sa stal idolom mladých – jednou z najviac napodobňovaných osobností svojej éry. A podobne ako Marlon Brando, aj on odmietal intrigy a nafúkanosť medzi filmármi.

Napriek tomu, že ho filmový svet prirovnával k spomínaným americkým velikánom, Hollywood ho nelákal. "Prečo si komplikovať život?" Vyhlásil. "Som príliš hlúpy na to, aby som sa naučil anglicky. Bola by to len katastrofa." 

Na ostro

Jean-Paul Belmondo kategoricky odmietal kaskadérov. Krkolomné scény točil sám neuvedomujúc si nebezpečenstvo, v akom sa nachádza. Bol silný, odolný a húževnatý. Jednoducho chcel. Do svojich akčných úloh vnášal nádych komiky a naopak do komických náznak nebezpečenstva. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});