Potraviny, ktoré sa nedajú ošúpať alebo utrieť, treba pred spracovaním umyť. Aspoň tak nás učili. Ale!
Baktériám, choroboplodným zárodkom a pesticídom sa dnes pri pestovaní ovocia a zeleniny len ťažko vyhnete. Aj pri iných potravinách je ťažké vyhnúť sa vinníkom, ktorí vám môžu ublížiť. Preto je pri každom varení bežnou praxou suroviny pred ďalším spracovaním dobre umyť. Existujú však výnimky, ktoré sa po umytí môžu stať nosičmi baktérií.
Surové mäso
Studená voda, ktorou umývate mäso, ho nezbaví baktérii a rôznych choroboplodných zárodkov. Jediné, čo dosiahnete je, že sa spolu s vodou tieto baktérie rozšírite po celom kuchynskom dreze. Mäso jednoducho nakrájajte na zvlášť doske a dajte priamo do hrnca.