Používaním ohňa na prípravu jedál urobili naši pravekí predkovia veľký krok vpred. Uznajte, minimálne také mäso chutí stokrát lepšie pečené ako surové. A týka sa to viacerých pokrmov.
Fotogaléria
O surovom mäse sme si písal už v úvode, ale nebezpečné sú aj surové klobásy. Je rozšírená mylná predstava, že väčšina druhov je už predvarená a môžu sa jesť priamo z obalu. Omyl. Balené klobásy môžu byť kontaminované baktériou Listeriou, ktorú zničí len tepelná úprava (zahriatie, varenie, pečenie).
Teraz je čas na malé prekvapenie. Zažívacie problémy vám môže spôsobiť aj obyčajná biela múka. Bežne sa neje, ale občas sa objaví v ústach zvedavých detí, ktoré „pomáhajú“ v kuchyni.
Pokiaľ sa múka predtým dostala do kontaktu s patogénmi (napr. E. coli) problémy na seba nenechajú čakať. Určite je múka pre všetkých chutnejšia vo forme pečeného koláča.