Počas leta sa nám viac žiada pochutnať si na šťavnatom ovocí. Ale aj ono zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pre zdravého človeka vítaná vzpruha, ale pre cukrovkárov skôr výstraha.
Ananás
Patrí k najsladším druhom ovocia, preto je jeho obľuba pochopiteľná. Svojim glykemickým indexom 59 patrí do stredného pásma, takže jeho veľká porcia zvýši hladinu cukru v krvi u každého. Ak si už ananás nedokážete odpustiť, vyberte si radšej surovú a nie konzervovanú verziu, ktorá býva často ešte dodatočne sladená.
Sušené ovocie
Na dovolenkových švédskych stoloch sa objavujú aj sladké sušené plody. Ťažko sa im odoláva, a sem tam sa pár dostane do úst. Či už slivky, marhule alebo vyššie spomínaný ananás náš cukor pekne vystrelia nahor. Diabetici, radšej ruky preč.
Tip: Najlepšie sami na sebe odskúšate, ako reagujete na konkrétny druh ovocia a jeho množstvo. Všeobecne sa odporúča jesť popoludní, kedy je citlivosť na inzulín najnižšia (rovnako tak aj ráno).