Jarné závitky je možné pripraviť vyprážané (chà giò) alebo čerstvé (gỏi cuốn) – ako v tomto recepte. Ako prílohu vyberáme originálnu omáčku, ktorej príprava je veľmi jednoduchá. Všetko vám to zaberie asi hodinu a pol a pripravíte tak 16 závitkov.
Plnka
• Zelenina: uhorku ošúpeme, očistíme od semienok a nakrájame na tenké pásiky. Sójové výhonky dobre umyjeme. Z kučeravého šalátu oddelíme 16 listov a aj tie dôkladne umyjeme. Rovnako pripravíme aj koriander a egyptskú mätu. Mäkšiu časť čínskej pažítky použijeme na dekoráciu. Zvyšok nakrájame nadrobno a odložíme na plnku.
• Bôčik a krevety: do osolenej vriacej vody vložíme bôčik a povaríme ho 20 minút. Potom ho vytiahneme, opláchneme studenou vodou a odložíme. Krevety ošúpeme a z chrbtovej časti odstránime črievko. Povaríme ich vo vývare z bôčika.
Potom ich z vývaru vyberieme a opláchneme pod studenou vodou. Krevety aj vývar odložíme na neskôr. Bôčik nakrájame na tenké plátky a krevety prerežeme napoly po dĺžke.
• Ryžové rezance: V hrnci s vriacou vodou uvaríme rezance. Čas varenia závisí od veľkosti rezancov (riadime sa podľa návodu na obale). Potom ich z vody vyberieme a opláchneme vo vode izbovej teploty.
Do hrnčeka dáme trochu rastlinného oleja, pridáme nasekaný cesnak a trochu ho opečieme, kým nezacítime jeho typickú príjemnú vôňu. Pridáme k nemu omáčku hoisin a arašidové maslo. Prilejeme vývar z bôčika a kreviet. Zmes miešame, kým omáčka nezmenší svoj objem. Necháme vychladnúť.