Väčšina ľudí vníma petržlen len ako svetlú hmotu v dobrej zeleninovej polievke. Odteraz sa na túto užitočnú rastlinu budú pozerať úplne inými očami.
Petržlen záhradný (lat. Petroselinum crispum) sa vyznačuje vďaka aromatickému éterickému oleju prenikavou vôňou a sladkastou zeleninovou chuťou. Obsahuje väčšie množstvo vápnika, horčíka, draslíka, vitamínu C (hlavne vňať), K a provitamínu A.
Je zdrojom flavonoidov a antioxidantov (napr. luteolín, apigenín, folát). Je obľúbený nielen u záhradkárov (dá sa pestovať celý rok) ale aj u svojich konzumentov, lebo jeho zoznam zdraviu prospešných účinkov je poriadne dlhý.
Petržlenová vňať je bežne používaná v kuchyniach väčšiny Európy. Svoje pevné miesto má aj v tureckej, libanonskej, kaukazskej či v hrncoch na Blízkom východe. Okrem kuchyne je táto malá superingrediencia využívaná aj proti nadváhe, a môže dokonca znižovať riziko vzniku rôznych druhov rakoviny.