Môže sa čokoláda pokaziť? A o čom vypovedá jej prípadný biely povlak? Čítajte.
Čokoláda je jednou z najuniverzálnejších a najobľúbenejších sladkostí. Dostupná je ako mliečna, tmavá a biela čokoláda a v poslednej dobe už aj ako ružová. A ako každá potravina, aj ona má svoj dátum minimálnej trvanlivosti. Čo sa však stane, ak ju zjete po expirácii?
Odpoveď je celkom jasná: NIČ. Ak ju skladujete na suchom, chladnom a tmavom mieste, zachová si nielen chuť, ale aj kvalitu.
Často sa stáva, že „staršiu“ čokoládu prekryje tenká bielo-šedá vrstva. Ale netreba sa báť. Ide o kakaové maslo, ktoré flokuluje. Inými slovami, zráža sa či vločkuje. Takže, čokoláda, ktorá sa roztopila a potom opäť stuhla, je bezpečná na konzumáciu.
Poradenské centrum pre spotrebiteľov takisto potvrdzuje, že čokoláda je jedlá aj niekoľko mesiacov po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Biely alebo svetlosivý povlak považujú za zdravotne nezávadný.