Mrkvu zaslúžene považujeme za malý vitamínový poklad. Okrem množstva zdraviu prospešných látok je nízkokalorická a navyše skvele chutí.
Fotogaléria
Tento oranžový podlhovastý koreň vám napadne asi ako prvý, keď sa hovorí o zelenine. Mrkva je ľahko dostupná a veľmi obľúbená aj medzi našimi záhradkármi. Jej konzumáciu v akomkoľvek stave (polievka, príloha, šalát, zákusok…) a príprave (varenie, dusenie, grilovanie…) berieme ako samozrejmosť.
Mrkva obsahuje vitamín A, široké zastúpenie vitamínov skupiny B, vitamíny C, E a K. Napríklad jej 100 gramov vám zabezpečí takmer trojnásobok dennej dávky vitamínu A a K.
Z minerálov sú v nej zastúpené najmä vápnik, horčík kremík, draslík, mangán, sodík, zinok a železo. K tomu pripočítajte užitočný betakarotén, vlákninu a antioxidanty.