Túžite po nezabudnuteľnom dobrodružstve? Vydajte sa na plavbu po Dunaji, sezóna zážitkov je otvorená!

Veľtok pretínajúci hlavné mestá Európy v týchto dňoch ožíva aj v Bratislave oficiálnym otvorením jubilejnej 20. plavebnej sezóny pod ...
  • Zdroj: Instagram / @lod.sk

Veľtok pretínajúci hlavné mestá Európy v týchto dňoch ožíva aj v Bratislave oficiálnym otvorením jubilejnej 20. plavebnej sezóny pod značkou LOD, a to najobľúbenejšou plavebnou trasou Bratislava – Devín a späť.

Dunaj je neodmysliteľnou tepnou Bratislavy. Jeho brehy, ale aj samotný tok ponúkajú skvelý priestor na oddych a relax. Prví cestujúci si plavebnú sezónu vychutnali 22. apríla na trase Bratislava – Devín – Bratislava, ktorou sa minulý rok preplavilo viac než 35 tisíc domácich i zahraničných turistov. 

V roku 2023 je predpoklad, že sa objem cestujúcich vráti do podobných čísel ako to bolo pred pandémiou. Naznačujú to už rezervácie plavieb a objednávky od zahraničných partnerov. „Sme optimisticky naladení a veríme, že v tomto roku sa nám podarí dosiahnuť navýšenie počtu realizovaných plavieb a celkovo prepraviť viac ako 90 tisíc pasažierov,“ hovorí JUDr. Ľudmila Masariková, zástupkyňa spoločnosti.

Obdobie po pandémii

„Pandémia v rokoch 2020 a 2021 zasiahla plavby po Dunaji, podobne ako iné odvetvia cestovného ruchu, plnou silou. Plavby sa realizovali len v letnom období. Aj preto LOD prepravila v roku 2020 iba 30 tisíc a v roku 2021 38 tisíc cestujúcich,“ vysvetľuje Ľudmila Masariková.

Pokles počtu cestujúcich súvisel aj s vyradením legendárnych rýchlolodí ruského pôvodu z flotily, keďže z dôvodu vojnového konfliktu na Ukrajine nebolo možné na tieto lode zabezpečiť potrebný servis. Keďže aj pre LOD bolo smutné po toľkých rokoch sa s touto pýchou Dunaja úplne rozlúčiť, rozhodla sa spoločnosť jednu raketu darovať Múzeu dopravy v Bratislave.

Vyhliadkové plavby

Sezóna 2023, ktorá potrvá od apríla do októbra, prinesie obľúbené plavby vyhliadkovými loďami na pravidelných linkách na Devín, do Čunova a Čilistova. V ponuke SPaP – LOD, a. s. sú aj rodinami s malými deťmi veľmi obľúbené krátke okruhy, pri ktorých môžu cestujúci z paluby lode spoznať panorámu hlavného mesta popod bratislavské mosty.

Zaujímavá je aj plavba až do Gabčíkova, počas ktorej je možné spoznať mnohé zákutia našej veľrieky, prírodné scenérie a v neposlednom rade aj unikátne vodné dielo s plavebnými komorami. V roku 2023 LOD opäť zaradila do svojej ponuky aj mimoriadne zahraničné plavby.

  • Od 28. mája do rakúskeho mestečka Hainburg, ktoré je známe zaujímavými pamätihodnosťami a kultúrnymi podujatiami.
  • Od 27. mája je v ponuke plavba do obľúbenej Viedne, tentoraz loďou Harmónia, s chutným jedlom v cene.

JUDr. Ľudmila Masariková dopĺňa: „Vzhľadom na najpočetnejšiu klientelu, ktorú tvoria rodiny s deťmi a detské kolektívy, pokračuje spoločnosť LOD v atraktívnej cenovej politike a v ponuke sú stále rodinné lístky a špeciálne zľavy pre školy a uzavreté skupiny klientov.“

Relax, kultúra aj gastronómia

Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava, a.s. má vo svojej riečnej flotile vyhliadkové lode Martin a Prešov, reštauračnú loď Žilina a od roku 2019 aj eventovú loď Harmónia, ktorá je najväčšou svojho druhu plávajúcou pod slovenskou vlajkou. Práve na jej palube môžu turisti zažiť kombináciu relaxu, kultúry aj gastronómie.

Pripravené sú hudobné plavby – obľúbené jazzové večery Petra Lipu, Adrieny Bartošovej či v podaní Latino party. Gastronomické zážitky na vlnách Dunaja ponúka spomínaná Gastro plavba do Viedne i pravidelne organizované tematické večere a nedeľné brunche na lodi.

Práve tieto si získavajú čoraz väčšiu obľubu u klientov a mnohí sa opakovane vracajú vychutnať si kulinárske špeciality vykúzlené skúseným kuchárskym tímom pod vedením šéfkuchára Tomáša Nitraya, doplnené vínom od renomovaných slovenských i zahraničných vinárov.

Najlepšie eventy sú na Dunaji

Čaro Dunaja čoraz viac vyhľadáva firemná klientela ako zaujímavé a netradičné miesto na organizáciu prezentácií, školení alebo rôznych obchodných podujatí.

Nevesty rady absolvujú svoju prvú plavbu manželským životom na jej palube a oslávenci hrdo vítajú vzácnych hostí v novom netradičnom prostredí počas celého roka. 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});