Žil z jedného dolára na deň: Miloš FORMAN sa nedal zastaviť a DOBYL Hollywood! Jeho príbeh si pripomeňte vždy, keď to chcete vzdať

Uznávaný hollywoodsky fachman, držiteľ dvoch Oscarov a predovšetkým človek s obrovským srdcom a charizmou odišiel 13. apríla presne pred ...

Uznávaný hollywoodsky fachman, držiteľ dvoch Oscarov a predovšetkým človek s obrovským srdcom a charizmou odišiel 13. apríla presne pred piatimi rokmi.

Fotogaléria

Miloš Forman. Náročný, usilovný a ľudský režisér s nezameniteľným českým prízvukom sa narodil do učiteľskej rodiny v meste Čáslav v Stredočeskom kraji.

K umeniu pričuchol už v ranom detstve a hoci sa mu o práci vo filmových štúdiách či divadle ani nesnívalo, vedel, že chce byť ich súčasťou. O zákulisí operetnej spoločnosti svojho času povedal: "Voňalo zmesou zmyselnej ženskosti, lacných vôní, fialiek, potiacich sa tiel, ruží, mejkapu, motýľov, chľastu, sušienok, baletných topánok s prepotenými pančucháčmi – hneď som sa rozhodol, že toto je svet, do ktorého patrím." 

V roku 1967 dostal povolenie vycestovať do Spojených štátov, kde mal nakrútiť svoj prvý americký film pre Paramount Pictures. Žiaľ, úspech sa nedostavil a po komerčnom fiasku začínal od nuly. Presťahoval sa do hotela a údajne disponoval iba jedným dolárom na deň, ktorý minul na plechovku chilli con carne a fľašu piva, píše milosforman.com.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});