Neochutnať chorvátsku kuchyňu by bol hriech! Čo je to SOPARNIK a ako si ho pripraviť DOMA doslova za pár minút?

Olivový olej a kvalitné víno sú poklady, ktoré nesmú chýbať na žiadnom chorvátskom stole, rovnako ako ryby a morské plody, ryža, a, samozrejme, ...

Olivový olej a kvalitné víno sú poklady, ktoré nesmú chýbať na žiadnom chorvátskom stole, rovnako ako ryby a morské plody, ryža, a, samozrejme, lahodný pršut alebo kulen. Nie sú to však jediné dobroty, ktoré sa spájajú s tradičnou kuchyňou šachovnicových pobreží...

Fotogaléria

Ako na to:

Cesto: v mise zmiešame múku, olivový olej, vodu a soľ. Následne ho trochu premiesime, až kým nezískame celistvé cesto. Z cesta vytvarujeme bochník a necháme ho odležať v miske, ktorú prikryjeme potravinovou fóliou, asi 30 minút.

Food styling set with garlic, lemon and lavender on wooden textured cutting board
Prečo si pridať všade tam, kde to je možné CESNAK? Jeho účinky hovoria jasnou rečou! Zobraziť článok

Cesto rozdelíme na dve časti. Pracovnú dosku posypeme múkou a každú časť starostlivo rozvaľkáme na tenko najprv valčekom, a potom päsťami. Necháme odstáť na pomúčenej doske.

Plnka: mangold dôkladne umyjeme a odstránime stonku. Každý list rozrežeme na polovicu. Potom ich všetky zrolujeme a nakrájame na tenké pásiky, otočíme a opäť nakrájame. Postup opakujeme, kým nezískame nadrobno nakrájané kúsky.

Do misy dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, petržlenovú vňať a cesnak. Pridáme mangold, olivový olej, soľ, dobre premiešame a odložíme bokom.

Príprava a servírovanie: do maslom vymasteného a múkou posypaného plechu položíme jeden plát rozvaľkaného cesta. Nanesieme všetku plnku a prikryjeme ju druhým plátom rozvaľkaného cesta. Okraje dobre uzavrieme, najprv pritlačíme, a potom trochu zahneme, pričom oba pláty dobre spojíme pichnutím vidličky tak, aby sa plnka nedostala von.

Split, Chorvátsko
Kvíz pre milovníkov Chorvátska: Tieto otázky zodpovie len skutočný nadšenec! Zobraziť článok

Vrch potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 ºC približne 30 – 40 minút. Chrumkavé cesto skvele vynikne v kombinácii so šťavnatou náplňou z mangoldu. Necháme vychladnúť na mriežke a podávame nakrájané na štvorce.

Tip: Namiesto vajíčka môžete zmiešať prelisovaný cesnak s 2 lyžicami oleja. Vrch cesta natrite hotovou zmesou a posypte drveným oreganom. Dobrú chuť!

Spoznajte čaro a úžasné chute medzinárodných kuchýň v 11 samostatných vydaniach. Prvé vychádza už 28. februára spolu s darčekom - kvalitným kuchynským nožom z ocele pre bezproblémové a presné rezanie. Nepremeškajte to! Viac informácií v stánkoch alebo na topfood.sk.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});