Olivový olej a kvalitné víno sú poklady, ktoré nesmú chýbať na žiadnom chorvátskom stole, rovnako ako ryby a morské plody, ryža, a, samozrejme, lahodný pršut alebo kulen. Nie sú to však jediné dobroty, ktoré sa spájajú s tradičnou kuchyňou šachovnicových pobreží...
Ako na to:
Cesto: v mise zmiešame múku, olivový olej, vodu a soľ. Následne ho trochu premiesime, až kým nezískame celistvé cesto. Z cesta vytvarujeme bochník a necháme ho odležať v miske, ktorú prikryjeme potravinovou fóliou, asi 30 minút.
Cesto rozdelíme na dve časti. Pracovnú dosku posypeme múkou a každú časť starostlivo rozvaľkáme na tenko najprv valčekom, a potom päsťami. Necháme odstáť na pomúčenej doske.
Plnka: mangold dôkladne umyjeme a odstránime stonku. Každý list rozrežeme na polovicu. Potom ich všetky zrolujeme a nakrájame na tenké pásiky, otočíme a opäť nakrájame. Postup opakujeme, kým nezískame nadrobno nakrájané kúsky.
Do misy dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, petržlenovú vňať a cesnak. Pridáme mangold, olivový olej, soľ, dobre premiešame a odložíme bokom.
Príprava a servírovanie: do maslom vymasteného a múkou posypaného plechu položíme jeden plát rozvaľkaného cesta. Nanesieme všetku plnku a prikryjeme ju druhým plátom rozvaľkaného cesta. Okraje dobre uzavrieme, najprv pritlačíme, a potom trochu zahneme, pričom oba pláty dobre spojíme pichnutím vidličky tak, aby sa plnka nedostala von.
Vrch potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 ºC približne 30 – 40 minút. Chrumkavé cesto skvele vynikne v kombinácii so šťavnatou náplňou z mangoldu. Necháme vychladnúť na mriežke a podávame nakrájané na štvorce.
Tip: Namiesto vajíčka môžete zmiešať prelisovaný cesnak s 2 lyžicami oleja. Vrch cesta natrite hotovou zmesou a posypte drveným oreganom. Dobrú chuť!