Počúvate počas jedenia hudbu? POZOR, podľa vedcov môžete nepozorovane pribrať, a je za tým tento ODPORNÝ trik!

Pozor. To, že hlasná hudba vás spraví bucľatejšou, dokázali viaceré štúdie. Prečo je to tak?

Pozor. To, že hlasná hudba vás spraví bucľatejšou, dokázali viaceré štúdie. Prečo je to tak?

Fotogaléria

Hlavným dôvodom je, že hlasná hudba zvyšuje stres a úroveň vzrušenia, vďaka čomu sme náchylnejší dopriať si fast food.

Výskum sa uskutočnil v kaviarni v Štokholme rozdelením občerstvenia na zdravé, neutrálne a nezdravé jedlá. Vedci pustili hudbu na vyššej alebo nižšej hlasitosti. Keď znela pri 70 decibeloch, 52 percent zakúpených pochutín bolo nezdravých v porovnaní s 25 percentami zdravých jedál.

Keď sa však hudba pustila na 55 decibelov, množstvo zakúpených zdravých menučiek stúplo na 32 percent. Nákupy nezdravých klesli na 42 percent. 

Zatočte s kilami a schudnite dvakrát rýchlejšie: Táto skutočná lahôdka vás ZASÝTI a zabráni PRIBERANIU Zobraziť článok

No nielen hlasitosť, ale aj tempo hudby má vplyv na príjem potravy. Výskumníci z Aarhuskej univerzity zverejnili svoje výsledky štúdie v roku 2021: rýchla hudba vás núti jesť rýchlejšie, pomalá hudba naopak pomalšie. (Experimentálna skupina, ktorá počúvala pomalšiu hudbu, si vyberala zdravšie jedlá.)

Všetky štúdie potvrdzujú iba to, čo nám odborníci na výživu už dlhodobo hlásajú. Jesť bez rozptyľovania a v úplnom pokoji je ideálny spôsob, ako mať kalórie pod kontrolou.

Na jednej strane si oveľa viac uvedomujete chuť konzumovaných potravín, na strane druhej si všímate, kedy a či ste sýti. Ak sa počas stolovania sústreďujete na viac vecí, zjete spravidla viac, ako v skutočnosti potrebujete.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});