Sú jednoduché, no napriek tomu veľmi chutné. Toto tradičné vianočné pečivo z rôznych častí Európy si zaručene zamilujete vy aj vaša rodina!
Fotogaléria
Na švajčiarske Mailänderli potrebujete
- 250 g mäkkého masla
- 250 g cukor
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 1 citrón
- 2 vajcia
- 500 g múka
- 2 žĺtka na potretie
Ako na to:
Maslo vyšľahajte, pridajte cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Potom pridajte vajcia a šľahajte, kým zmes nadobudne svetlú farbu. Preosejte múku, vypracujte cesto, zabaľte do fólie a nechajte cca 1 hodinu chladiť.
Cesto po častiach vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 6-8 mm. Následne vykrajujte rôzne tvary. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite žĺtkom a nechajte v chlade mierne zaschnúť.
Pečte na 180-200°C približne 10 minút.
Tip: namiesto klasického potretia žĺtkom, sušienky môžete po upečení aj glazovať. Zmiešajte 100 g práškového cukru a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Mailänderli glazujte štetcom alebo vyzdobte špáradlom.