Aj hudba dokáže zmeniť svet: Od charitatívneho koncertu Live Aid ubehlo 37 rokov

Roky sucha, občianskej vojny a zlá hospodárska politika na začiatku 80. rokov viedli ku katastrofálnemu hladomoru, ktorý v Etiópii ohrozil ...

Roky sucha, občianskej vojny a zlá hospodárska politika na začiatku 80. rokov viedli ku katastrofálnemu hladomoru, ktorý v Etiópii ohrozil státisíce životov.

Fotogaléria

Zlé správy z Afriky inšpirovali v roku 1984 frontmana kapely The Boomtown Rats Boba Geldofa k napísaniu textu „Do They Know It’s Christmas?" (Vedia, že sú Vianoce?)

Spevák Ultravox Midge Ure vytvoril melódiu a Geldof naverboval najväčšie mená britskej novej vlny, aby prispeli vokálom. Singel (nahraný v novembri 1984 známy pod názvom Band Aid) predal viac ako tri milióny kópií a inšpiroval ďalšie benefičné projekty.

Najpozoruhodnejší z nich bol projekt s názvom USA for Africa, v rámci ktorého sa pod vedením Harryho Belafonteho, Stevie Wondera, Lionela Richieho a Michaela Jacksona spojilo štyridsaťpäť prevažne amerických slávnych muzikantov.

Skupina bola v roku 1985 zostavená špeciálne pre nahratie slávneho hitu "We Are the World", ktorý sa stal jednotkou v rebríčkoch Spojených štátov aj Spojeného kráľovstva.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});