Bolo to strašidelné, hovorí Elton o stretnutiach s umierajúcimi: Pre toto si pred AIDS nesmieme zakrývať oči!

Ochorenie AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka každého, nielen homosexuálnych - bohémsky žijúcich hudobných či filmových hviezd.

Ochorenie AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka každého, nielen homosexuálnych - bohémsky žijúcich hudobných či filmových hviezd.

Fotogaléria

Žijeme v dobe, kedy si musíme dávať veľký pozor na myšlienky, úvahy, činy a svetonáhľad, aby sa éra, v ktorej ľudia umierali v hanbe a osamelosti už nikdy nezopakovala. "Bolo to strašidelné – ako tie hrozné veci, čo sa diali v stredoveku, keď boli chorí zo strachu a ignorantstva vytrhnutí zo spoločnosti. Ibaže toto sa dialo v 90. rokoch v Amerike!" pripomína hudobník.

Zoznam celebrít, ktoré mali odvahu zverejniť pravdu o svojom zdravotnom stave, aby pomohli zvýšiť povedomie o HIV a pomôcť ostatným »»

• HIV vírus vedie k zhoršeniu imunitného systému, ktorý nedokáže pracovať tak efektívne, ako by mal. Kým s mnohými vírusmi si ľudské telo dokáže poradiť, proti HIV zlyháva. Dobrou správou je, že v súčasnosti dokážu lieky vírus veľmi úspešne „kontrolovať“.

• HIV sa najčastejšie prenáša nechráneným sexom či ihlami. V menšej miere môže matka vírus preniesť na svoje dieťa počas tehotenstva.

• Zvyčajne spôsobuje príznaky podobné chrípke – približne dva až štyri týždne po prenose, píše healthline.com.

• Príznaky zahŕňajú nevysvetliteľný úbytok hmotnosti, únavu, nútenie na vracanie, hnačku, bolestivosť kĺbov a svalov, horúčky, bolesti hrdla či bolestivosť a zväčšenie lymfatických uzlín…

• Diagnóza AIDS (neskoré štádium infekcie HIV) je zložitejšia. V prípade, že sa rozvinie, priemerná dĺžka a kvalita života sa výrazne zníži.

• Kedysi boli diagnózy HIV a AIDS považované za rozsudok smrti. Vďaka výskumom a vývoju nových liečebných postupov dnes ľudia s HIV žijú produktívny život. 

• Na Slovensku bol prvý prípad nákazy HIV zaznamenaný v roku 1985. V tom istom roku sa objavil aj vôbec prvý liek na AIDS. Sám však na úspešnú liečbu nestačil.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});