Nepoznám vo svojom okolí človeka, ktorý by nemiloval jahody. Nakoľko už aj v slovenských skleníkoch dozrievajú prvé sladké plody, tak okrem osviežujúcej chuti majú pre nás veľa zdravotných benefitov.
Ako nám prospievajú?
Jahody sú plné vitamínu C (porovnateľne s citrusmi) a bohaté na antioxidanty (popri čučoriedkach a brusniciach). Tým zdarne sekundujú vitamíny A, B6 (kyselina listová je vhodná hlavne pri tehotenstve), E, K, kyselina jablčná, karotén a mikroprvky ako draslík, železo, meď a horčík.
Chutia aj liečia
Pre liečebné účely sa zbierajú mladé listy, koreň a plody. Čaj pomáha pri látkovej výmene, pri kataroch žalúdka a čriev, zápaloch močových ciest a hemoroidoch. Priaznivo ale jahody pôsobia na správnu funkciu nášho mozgu, pokožky, zubov, kostí, trávenia a pri gynekologických problémoch, rovnako tak eliminujú rôzne zápaly v tele.
Ak máte depresiu, skúste si dať pár jahôd. Navyše vám vylepšia náladu aj pamäť, prečisťujú krv, sú vhodné pri chudnutí (aj pre diabetikov). Všetci ocenia aj ich význam pre zdravé a krásne zuby. Ich konzumáciou sa stáva zubná sklovina pevnejšia, čo zachraňuje tvorbe zubného kazu, a navyše sa vám zúbky pekne vybielia.
Nie sú pre každého
Odvrátenou stranou obľúbeného červeného plodu je možná alergia, ktorú môže človek získať v každom veku. Najčastejšie však postihuje deti. Alergia sa môže prejaviť od červených svrbiacich vyrážok, cez zvláštny pocit v ústach alebo pľuzgieriky na perách, až po závažné reakcie a smrteľnú anafylaxiu (opuch jazyka alebo hrdla, sťažené dýchanie, pokles krvného tlaku, mdloby, strata vedomia).
Pri slabých a miernych príznakoch sa dajú na ich zmiernenie nasadiť voľno predajné antihistaminiká, pri tých vážnejších je už potrebný lekár.