Judita otehotnela po 50-ke: Toto sa dialo s jej telom, kým porodila

Pre väčšinu žien znamená 50-tka priblížiť sa k dôchodku, alebo KONEČNE cestovať... alebo sa venovať dávno zabudnutému koníčku. Pre Juditu ...
  • Zdroj: Getty/kjekol

Pre väčšinu žien znamená 50-tka priblížiť sa k dôchodku, alebo KONEČNE cestovať... alebo sa venovať dávno zabudnutému koníčku. Pre Juditu znamenala polstoročnica malý poskakujúci balík radosti...

Potom, čo sa Judita ako 40-ročná vydala, neprešiel deň, kedy by nemyslela na bábätko. Po 10 rokoch však už v zázraky neverila, napriek tomu to vyšlo. Jej dcérka má dnes krásnych deväť rokov. 

"Po prekročení tretieho mesiaca som zavolala rodine a priateľom. Boli nadšení. Žiadne blbé otázky, výčitky, iba čistá radosť. Tehotenstvo som si užila do poslednej minúty. Môžem povedať, že napriek pokročilému veku mi tehotenstvo prospelo. Moje vlasy, zuby a pokožka vyzerali skvele. Bolo to úžasné!"

Výzva pred vami
Niet pochýb, že budúcich mamičiek po prekročení 50-ky je pramálo. Kým u zdravých párov vo veku 20 až 30 rokov tehotenstvo nie je problém, vo veku 40+ šance výrazne klesajú. Navyše, s vekom klesá aj mužská plodnosť.

Na rovinu, otehotnieť v 50-ke (ale aj v 40-ke) nie je prechádzka ružovým sadom. Je to záťaž pre telo, myseľ aj bankový účet. Budúce matky čelia mnohým obavám: nečakaný potrat, dieťa s Downovým syndrómom, nízka pôrodná hmotnosť… riziká sú skrátka oveľa vyššie ako u mladých rodičiek.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});