Násilie na ženách na Slovensku stúplo: Odborníčka Mária Víteková hovorí, ako rozpoznať tyrana, ako postupovať a pomôcť

Aj vďaka Národnej linke pre ženy zažívajúce násilie majú týrané ženy na Slovensku nádej na dôstojný a pokojný život.

Aj vďaka Národnej linke pre ženy zažívajúce násilie majú týrané ženy na Slovensku nádej na dôstojný a pokojný život.

Fotogaléria

O aký typ mužov – násilníkov ide najčastejšie? 

Tvrdenie, že páchateľmi násilia sú často muži z nižších sociálnych vrstiev, je mýtus. Z telefonátov vnímame, že ide skôr o mužov, ktorí absolvovali vysoké školy, majú vyššie profesijné postavenie alebo dokonca pracujú v ozbrojených zložkách SR.

Vidíme, že pandémia má dopad na celú spoločnosť, uzavrela nás v domácnostiach, kde násilie častejšie eskalovalo. Ženy nemali toľko možností obrátiť sa na niektorú z organizácií, no ako sa postupne opatrenia uvoľňovali, telefonáty pribúdali.

Ako rozpoznať muža s násilníckymi sklonmi? Čo by si mali ženy všímať? 

Svoje násilné správanie v začiatkoch odhalí len malé percento mužov. Medzi základné a hlavné črty signálov však patrí snaha o získanie si moci a kontroly nad ženou, nerešpektovanie jej hraníc, inými slovami, príliš skoro si chcú ženu „pripútať“ a tiež predčasne vyjadrujú svoje city.

To všetko prináša klamlivý dojem, že je muž ochotný svojej žene zniesť aj modré z neba. Postupne však kontroluje, kam chodí a s kým sa stretáva. Častokrát sa vyjadruje aj k výzoru partnerky (nemala by si nosiť takú krátku sukňu, mala by si sa líčiť inak, atď).

Súčasťou problému je aj extrémna žiarlivosť, ktorá nie je opodstatnená, a teda nastupuje postupná izolácia od rodiny, kamarátov a všeobecne od siete kontaktov. Násilní muži sa snažia v očiach žien všetkých „očierniť“ a vnucujú im názor, že hlavnou pohnútkou okolia je prekaziť im vzťah.

Čo by mohlo žene, ktorá zažíva násilie pomôcť? A ako môžeme pomôcť my?

Dôležité je uvedomiť si, že žiadna žena zažívajúca násilie nie je zodpovedná za to, čo sa deje. Nedá sa však presne povedať, ako by mohla, či mala konať, každý sme iný. Neexistuje univerzálne odporúčanie, každý prípad je iný.

Rozhodne by som však radila nemlčať. Je to extrémne ťažké a práve preto sme tu my – naša linka a aj mnohé ďalšie organizácie. Poskytujeme priestor na rozhovor a ponúkame možnosti riešenia. Nikoho do ničoho netlačíme. Pomáhame trpiacim ženám zorientovať sa v tom, čo práve zažívajú, ostatné je na nich. 

Akým spôsobom a kedy vás môžu ohrozené ženy kontaktovať? 

Poskytujeme bezplatnú linku dostupnú na celom Slovensku, ktorá funguje nonstop na telefónnom čísle 0800 212 212. Ženy sa na ňu môžu dovolať 7 dní v týždni, 24 hodín denne a 365 dní v roku. Naše elektronické poradenstvo: linkaprezeny@ivpr.gov.sk a kontakty na pomoc: zastavmenasilie.gov.sk/adresar.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});