Násilie na ženách na Slovensku stúplo: Odborníčka Mária Víteková hovorí, ako rozpoznať tyrana, ako postupovať a pomôcť

Aj vďaka Národnej linke pre ženy zažívajúce násilie majú týrané ženy na Slovensku nádej na dôstojný a pokojný život.

Aj vďaka Národnej linke pre ženy zažívajúce násilie majú týrané ženy na Slovensku nádej na dôstojný a pokojný život.

Fotogaléria

Aká veková skupina žien vás kontaktuje najčastejšie? Sú ohrozené aj mladé dievčatá? 

Mnohé ženy neprezradia svoj vek. Súvisí to s garantovanou anonymitou volajúcich, ktorí sa na nás obracajú. Rovnako býva zachovávaná aj anonymita poradkýň. Najčastejšie nás však kontaktujú ženy vo veku od 31 do 39 rokov. Z nášho pohľadu sú však ohrozené všetky vekové kategórie.

Zaznamenali ste v období lockdownov viac prípadov domáceho násilia? 

Od januára do decembra 2020 sa počet volaní na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie zvýšil takmer o polovicu (48 %). O 37 % sa medziročne zvýšil počet žien, ktoré linku kontaktovali po prvýkrát. Výnimočne, takmer o 43 %, sa medziročne zvýšil aj počet hovorov od tretích osôb, teda príbuzných, či známych žien zažívajúcich násilie a hľadajúcich poradenstvo, ako môžu pomôcť ženám a deťom v ich okolí.

Sú odlišné aj samotné čísla v začiatkoch a v ďalších vlnách pandémie? 

Z porovnania počtu volaní na linku v jednotlivých mesiacoch v rokoch 2019 a 2020 vyplýva, že k nárastu dochádzalo od februára 2020, pričom tento počet kulminoval počas prvej vlny v apríli 2020, kedy na linku volalo až o 124 % volajúcich viac, ako v apríli v roku 2019.

Od mája do júla pokračoval zvýšený záujem o poradenstvo a počet prichádzajúcich hovorov bol vyšší o 45 % - 69 %, pričom k ďalšej kulminácii došlo v auguste, kedy na linku volalo opäť o viac, ako 100 % volajúcich. V nasledujúcom období, teda od septembra do decembra roku 2020 pokračoval zvýšený záujem o poradenstvo.

V septembri bol napríklad záujem vyšší len o necelých 9 %, kým v novembri sa čísla zvýšili o takmer 64 %. Keď sa pozrieme na počty hovorov na linku za rok 2021, kedy sme opätovne na Slovensku mali vyhlásený mimoriadny stav, môžeme konštatovať, že v porovnaní s rokom 2019 sa počet nových hovorov od žien zažívajúcich násilie zvýšil o viac ako 48 %.

Zmenili vlny pandémie aj obsah? Teda gro problémov, s ktorými sa na vás ženy obracali?

Kým v prvej a druhej vlne pandémie ženy koronavírus a jeho dopad na eskaláciu násilia neuvádzali, dnes je to inak. Mnohé situácie sú veľmi komplikované a ukazujú, že stále sa nám nepodarilo v spoločnosti vytvoriť účinný mechanizmus, ktorý by bol efektívny. Ide predovšetkým o situácie, kedy sú ženy spolu s partnermi v karanténe – obaja pozitívne testovaní na koronavírus. Toto sú tie náročnejšie situácie.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});